Enska Kettunen

Enska Kettunen

perjantai 8. toukokuuta 2020

Koronamyrskyn jälkeen - Corona after the pandemic

"Koronamyrsky" on kurittanut meitä maaliskuusta 2020 saakka ja myrsky jatkunee vielä vuoden loppuun saakka. Päästäkseni edes jonkin verran edellisten kesien tunnelmaan, olen kuunnellut vapaa-aikanani vanhoja Kari Tapion esittämiä lauluja.
Klikkaa alla olevaa laulun nimeä, niin sinäkin pääset nauttimaan edesmenneen Kari Tapion lauluista!
Vihreät niityt
Muisto vain jää
Myrskyn jälkeen


Kesä 2020 on jo lähellä ja mielessäni soi tätä tekstiä kirjoittaessa äskön kuutelemani  Kari Tapion laulamat Vihreät niityt, Muisto vain jää sekä Myrskyn jälkeen sävelmät. Ne kaikki muistuttavat omalla tavalla meitä entisestä elämästämme, ennen koronaa. Maailma ei ole entinen, mutta kesä tulee sittenkin ja tuo lämmön pohjolaan. Kaksi kuukautta on mennyt yli 70-vuotiailla karanteenissa ja karanteeniaika jatkuu jollakin tasolla kesään. Kylätiet ja lenkkipolut ovat olleet tämän kevään aikana hiljaisia. Kävelimme keväällä lähes joka päivä järvien jäillä, patikkapoluilla ja vaellusreiteillä ja emme tavanneet kuin muutamia ihmisiä näillä vaellusreissuillamme. 

     Tämä kevät oli sään suhteen kaunis, mutta todella kolea. Syynä siihen on tutkijoiden mukaan se, että tänä keväänä on ollut todella vähän auringonpilkkuja. Auringonpilkkujen vähyys kertoo siitä, että aurigossa tapahtuu vähemmän purkauksia ja näin sen lämmöntuotto on pienempi. Auringonpilkkujen vähyys on aiheuttanut koko kevään jatkuneen kolean sään täällä pohjoisessa. Useamman kuukauden ajan pilkkujen määrä on ollut nollassa ja pilkkujen määrä alkanee kasvaa vasta kesällä tai syksyllä. Auringonpilkkuminimit 1645-1715 ja 1860 - 70 luvuilla aiheuttivat nälänhätää ja paljon kuolemia Suomessa, kun viljat eivät valmistuneet kylminä kesinä. Nykyaikana ilmastonmuutoksen takia ilmasto ei pääse viilenemään auringonpilkkuminimien aikana, ellei auringossa ole tapahtumassa jotakin Daltoninin minimin (1790-1820) tai Maunderin minimin (1690-luvulla) tapaista auringonpilkkujen määrän radikaalista vähenemistä. Eräiden tutkijoiden mukaan auringonpilkkujen määrä saattaa jäädä kymmeniksi vuosiksi normaalia vähäisemmäksi ja jos näin käy, se tulee vaikuttamaan ilmastoa viilentäväksi seikaksi. Seuraava auringonpilkkujen minimikausi alkaa 2030 ja se saattaa kestää aina 2045 saakka? Tämä johtuu siitä, että auringon aktiivisuus on minimissään noin 11 vuoden välein ja eräiden tutkijoiden mukaan myös noin 200 - 250 vuoden välein. Nyt molemmat sattuvat samaan aikaan eli joko vuonna 2020 tai 2030? Jos jompi ennuste toteutuu, niin maapallo viilenee niinä vuosina merkittävästi! Mutta ken elää, se näkee! Alapuolella eräs artikkeli asiasta:

Northumbria academic says ‘Little Ice Age’ could hit Earth in 2020
Prof Zharkova described the research as ‘the first serious prediction of a reduction of solar activity that might affect human lives’. If the decrease in solar activity takes place, it could result in a period similar to the ‘Maunder minimum’ of 1645 to 1700. During this period, there were only about 50 sunspots on the surface of the Sun instead of the usual 40-50 thousand, resulting in very severe winters and cold summers. Several studies have shown that the ‘Maunder Minimum’ coincided with the coldest phase of global cooling, which was called the ‘Little Ice Age’. Due to the cold winters in Europe and North America, rivers such as the Thames and the Danube froze and the Moscow River was covered by ice every six months. Prof Zharkova’s research is based on an analysis of solar activity. The Sun has its own magnetic field whose amplitude and spatial configuration varies with time. The formation and decay of strong magnetic fields in the solar atmosphere results in changes of electromagnetic radiation from the Sun, the intensity of plasma flows, and the number of sunspots on its surface, which varies every 11 years. In the current study, the researchers analysed a total background magnetic field from full disk magnetograms by applying the so-called ‘principal component analysis’. As a result, the researchers uncovered a pair of magnetic waves in the Sun responsible for variations during 11-year solar activity. The scientists managed to derive the analytical formulae, describing these two waves and made first the prediction of magnetic activity in the current cycle, which gave 97% accuracy. Inspired by this success, Zharkova and her co-authors extended the prediction of solar activity to future cycles. They discovered that the waves become fully separated into the opposite hemispheres leading to a sharp decline in solar activity in years 2020 t0 2050 – comparable with the conditions of the Maunder minimum in the 17th Century. This will lead to a reduction of the solar magnetic field and a noticeable decrease in solar irradiance. Speaking about her confidence in her team’s work, Prof Zharkova added: “I am absolutely confident in our research. It has good mathematical background and reliable data, which has been handled correctly. In fact, our results can be repeated by any researchers with the similar data available in many solar observatories, so they can derive their own evidence of upcoming Maunder Minimum in solar magnetic field and activity.”
     Tänä keväänä yöpakkaset ovat jatkuneet toukokuun viimeiselle viikolle saakka. Maaliskuussa kävelimme paljon järvien jäillä. Aamulla jää oli kovaa yöpakkasen jälkeen, mutta iltapäivällä jään pinta pehmeni auroingonvalon vaikutuksesta. 
     Järvistä jäät sulivat täällä meidän alueella hiukan normaaliaikaa myöhemmin 8.5.2020. Myöhäisin jäidenlähtö mökkijärvellämme oli 16.5.2017 ja 1900-luvun puolella 24.5.1981. Suomen Lapissa lunta on vielä toukokuun puolivälissä 100 cm, joka on myös epätavallista!



Olen ollut maaliskuun puolesta välistä saakka etätöissä. Päivisin aloitin työnteon kello 7.00 ja lopettelin työt kello 14.00 mennessä. Etätyöaika on ollut minulle jonkinlainen siirtymä entisestä elämästä uuteen aikakauteen. Aloitin työt kauppa-apulaisena 1. kesäkuuta 1971 Paavo Koivusen liikkeissä Ilomantsissa ja kesällä jään eläkkeelle erityisopettajan työstä Riveriasta. Kesäkuun alussa tulee täyteen 49 vuotta työtä ja ammattiin liittyvää opiskelua. Työurani on ollut pitkä ja vaiherikas. Olen tehnyt asentajan töitä, ollut vuoropäällikkönä tehtaalla, toiminut opettajana 36 vuoden ajan. Yhden kevään ja kesän olin metsätöissä ja asuimme sinä aikana metsäkämpillä. Kaksi kesäkautta ajoin traktoria Vapon soilla Ilomantsissa ja yhden kesän olin Honkalampi nimisen säätiön ohjaajana. 
Toukokuun 28. päivänä äitini Raakel siirtyi tuonpuoleiseen. Hän olisi täyttänyt 2. kesäkuuta 94-vuotta. Mummoni Anna "Anni" Tsustunen eli myös 94-vuotiaaksi ja hänen veljistä pääosa kuoli yli 90-vuotiaana. Äitini suvussa osa on kuollut nuorena aivoverenkiertohäiriöihin ja osa heistä on saanut elää pitkän elämän.   
     Kesän alussa oli tarkoitus juhlistaa eläkkeelle siirtymistä viettämällä reilu viikko Italiassa mm. Caprilla, Roomassa ja Sorrentossa.  Kesäkuun lopussa oli tarkoitus viedä linja-autolla ihmisiä viikoksi venäjälle. Koronapandemia muutti kaikki suunnitelmat! Nyt ollaan tulevana kesänä kotona ja/tai mökillä, käymme vaeltamassa Lapin tuntureilla syyskuussa. Syksyistä ruskavaellusta en ole päässyt koskaan toteuttamaan Lapin tuntureilla, joten nyt seki toive mahdollisesti toteutuu! Kesäkuussa on tarkoitus osallistua LC-Ilomantsin kulotusaktiviteettiin, jossa poltamme metsänpohjaa kahdessa eri kylässä Ilomantsissa.
Tein Korona-aikana lehtikuusesta "Pöllijakkarat". Netissä vastaavat maksavat noin 60 - 80 €/kpl

Koronakevään aikana useat meistä ovat tehneet  halkoja, pihatöitä, kesämökkiremonttia e.t.s. Minäkin menin siihen "hulluuteen" mukaan ja tein kevään aikana kolmeen teranssiin uudet kaiteet, mökin katolle uudet kattotikkaat ja kattosillat. Lisäksi kävin kaupasta maalia 20 litraa ja peittelin rapistuneita paikkoja uudella maalilla. Tavoitteena olisi vielä maalata kesäkuun alussa toinen mökeistä, kun toisen maalasin jo viime kesänä!  



Kaiteiden rakentaminen patioihin maksoi noin 300 euroa ja työhön meni aikaa noin 25 h

Kesän kulotusalue toukuisena päivänä Ilomantsissa (kuva Jorma Maksimainen). Alue poltetaan 2.6.2020
Tämän kevään pandemia on muistutus siitä, että ihmisten on aika muuttaa omaa elämäntapaa. Aiempina vuosisatoina erilaiset katastrofit, pandemiat ja sodat ovat muuttaneet ihmisten elämää. Myös tämän kevään koronapandemia muuttaa meitä, emme ole enää samoja ihmisiä kuin viime keväänä. Toivottavasti olemme huomenna ja myös tulevaisuudessa parempia ihmisiä!

Muuttolinnuista suurin osa on muuttanut tänne toukokuun alkupuoleen mennessä. Olin 8. toukokuuta mökillä tekemässä remonttia ja kuuntelin kuovin, kurkien ja sorsien kevätsoitimia. Päivän aikana sain katsella jäiden lähtöä kotijärvestä ja kuunnella jäiden helinää. Ensimmäisiä hyttysiä on ilmestynyt tänne pohjolaan ja sekin on yksi kesän merkeistä. Pääskyt tulivat meille 5. toukokuutta, ja vanhan sanonnan mukaan ”Pääskysestä ei ole päivääkään kesään”. Aurinko lämmittää jo hyvin, mutta kylmä pohjoistuuli hidastaa lehtien puhkeamisen koivuihin. Yöpakkaset ja llumisateet ovat tulleet tutuiksi meille tänä kevään, mutta toivottavasti meille tulee hyvä kesä. Ylöspäin toiveena on, että koronapandemia laantuisi kesän aikana koko maailmasta tai saataisiin siihen sopiva rokote valmiiksi nopeasti ja annettua mahdollisimman monelle ihmiselle. Toiveita herättää se, että koronavirukseen sairastuneiden ja kuolleiden ihmisten määrä pienenee kevään edetessä kohti kesää.
Alla kuvia 2.6.2020 tapahtuneesta kulotuksesta Ilomantsin Kokkolammen maastossa
Kokkolampien välillä olleen kulotusalueen reunat kasteltiin kahdesti, ennen kulottamista. Katelussa käytimme metsäkoneeseen asennettua 7 kuutiometrin vesisäiliötä ja paloruiskua!
Kulotukseen osallistui leijonien lisäksi viisi metsäharjoittelijaa
Kulotus onnistui tänä vuonna erittäin hyvin!
Suojeltu Ilajansuo oli kulotusalueen vierellä, takana näkyy vanhemmalta nimelträ Ilajan saarilampi, uudempi nimi Ilajanlampi




Kulotettu  metsälue 5.6.2020

Alla muistoja menneiltä vuosilta "amerikan reissultamme"
 Universal Studiosta  e.t.c. (Los Angeles)

 



 

Alla olemme Las Vegasissa, Nevadassa


Alla kuvia Aritsonan reissulta

Holywoodissa


Tarkoituksena oli mennä eläkkeellä verestämään muistoja edellisissä paikoissa, mutta korona sotki suunnitelmani!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti