Enska Kettunen

Enska Kettunen

torstai 11. elokuuta 2022

Syksy on tulossa

Mennyt kesä oli ensimmäinen kolmeen vuoteen, kun saimme käydä yleisötapahtumissa. Koronapandemia on siirtynyt vaiheeseen, jossa sairastumme jossakin vaiheessa koronaan. Olen sairastanut koronan maaliskuussa 2020 ja huhtikuussa 2022. Molemmilla kerroilla oireet olivat samanlaisia, viikon kuumetta, viikkoja kestänyt yskä ja keuhkokipuja. Viimeisinä oireina on ollut kuukausia kestävä nivelkipu molemmilla kerroilla. Olen ottanut kolme rokotetta, mutta jossakin vaiheessa täytynee ottaa vielä neljäskin rokoteannos? 

Mustikkaa oli runsaasti, keräsimme yhdeltä pieneltä alueelta 14 sankollista.

Tänä kesänä Euroopassa on ollut historian kuumimpia kesiä, mutta Suomessa on ollut viileämpää. Ilomantsissa oli kesäkuun keskilämpötila 15,5 astetta celsiusta (keskiarvo vuosilta 1954 - 2022 on 14 C)
Heinäkuun keskilämpötila oli 18,3 ( 16,5 C). Sää oli sateista heinäkuussa, täällä Ilomantsissa sataa heinkuussa keskimäärin 80 mm kuukaudessa, mutta tänä kesänä mentiin reilusti keskiarvon ylitse.  

Kesä on ollut runsaskätinen marjasatojen suhteen, sillä Ilomantsiin on tullut hillaa ja mustikkaa todella paljon. Hillaa keräsimme vain parisen sankoa, mutta mustikkaa tuli kerättyä toistakymmentä sankoa, pääasiassa 20-30 aarin alueelta. Säätila näyttäisi jatkuvan lämpimänä koko elokuun ajan, joten kesä jatkunee vielä syyskuun puolelle saakka. Syyskuussa olemme vaeltamassa Saariselän ja Inarin alueella, toivottavasti säät ovat silloin suotuisat vaeltamiseen! Varasin majapaikan jo tammikuun alussa, koska halvemmat mökit menevät kaupaksi ennen kesää. Edellisenä syksynä majapaikkamme oli 104 neliön huoneisto ja se maksoi vain 450 €/viikko. Nyt noin 60 neliön huoneistosta sai pulittaa tammikuussa 875 € viikolta ja jos olisin varannut heinäkuussa, hinta olisi ollut keskimäärin 1200 €/viikko. 

Lapissa olen käynyt vuodesta 1975 alkaen, joskus on tosin jäänyt vuosia väliin, etten käynyt pohjoisessa. Viimeisten kahden vuosikymmenen aikana Lapissa on tullut käytyä jokaisena kesänä. Työssäoloaikana vaelsin Lapin tuntureilla kesäkuun alussa, nyt eläkkeellä ollessa syksyn ruskareissut ovat tulleet tutuiksi. Syksyn ruskan sävyt Lapissa ovat todella värien kyllästämiä. Aamut ovat yleensä syyskuussa Lapin tuntureilla koleita, mutta päivällä aurinko lämmittää ja kauniit ruskan värit tulevat esiin auringonvalossa. Tänä syksynä vaellamme Inarin Aittojärven maisemissa ja Saariselällä. Tarkempi reittisuunnitelma täsmentyy sitten Inarissa, koska säät vaikuttavat reittien suunnitteluun. 

Lakkasuo Ilomantsissa

Kuluvalla viikolla 11.-13.8.2022 Ilomantsissa oli Karufestivaali, joissa olin talkootöissä. Myös Villiruokafestarit olivat 12.-13.8.2022 Ilomantsissa. Ilomantsissa on ollut todella hiljaista viimeisten vuosien aikana. Alla karhunveiston keskeneräisiä töitä yhden ja kahden työpäivän jälkeen.
Pelkona kesän ja syksyn tapahtumissa on ollut koronan leviäminen, mutta jossakin vaiheessa me kaikki sairastamme koronan, ehkäpä useaan kertaan. Karhufestivaaleilla tapahtuma on ulkotiloissa, joten tartunnan saaminen oli epätodennäköistä, toki mahdollista.

Suosittelen myös Möhkön Valon yön tapahtumaa lauantaina 27.8.2022. Tapahtuma alkaa iltapäivällä ja kestää myöhään yöhön, kannattaa tulla kauempaakin!

Hyvää ja kaunista syksyä!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti