Enska Kettunen

Enska Kettunen

perjantai 26. elokuuta 2022

Energian hinta hirvittää

Tänä vuonna helmikuussa venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja se siirsi meidät suomalaiset ja eurooppalaiset energiakurjimukseen. Keväällä polttoaineiden ja kulutustavaroiden hinta nousi kymmeniä prosentteja, myös sähkön hinta on ollut nosteessa. Maksamme tällä hetkellä siirtomaksuineen reilut 10 senttiä kilowattitunnilta, mutta kun määräaikainen sopimus päättyy talvella, hinta nousee merkittävästi. Sähköyhtiöiltä olen saanut halvimman tarjouksen, joka nostaa sähkön hinnan lähelle 30 senttiä kilowattitunnilta eli vähintään nelinkertaiseksi. Laskeskelin tulevan vuoden sähkölaskun, jos sähkön hinta pysyy keskimääräisen tarjouksen mukaisena; 15 000 x 0,30 € + 35 €/kk = 4 920 €. Aikaisemmin sähkölaskumme oli noin 1700 €/vuosi, joten korotus hirvittää. Jos sähkön hinta nousisi talvella 0,60 €/kWh, se tarkoittaisi sitten sähkönkäytön lopettamista lämmityksessä, eli taloa lämmitettäisiin vain puu-uuneilla. Kellä eläkeläisellä on varaa maksaa lähes 10 000 € sähköstä, kun sen päälle tulevat muut kulut? Näin on kuitenkin ennusteiden mukaan käymässä joissakin Euroopan maissa.

Omakotitalomme sähkönkulutus vuosien 2007 - 2021 välisenä aikana, sekä Ilomantsin keskilämpötilat

Keväällä energianhintojen nousun huumassa tilasin uuden lämpöpumpun, entinen olikin jo palvellut jo 14 vuotta, ostettiin 2018 joulukuussa. Kovalla pakkasella kompressori antoi kuitenkin sen verran kovaa ääntä, että päätimme uusia koko laitteiston pykälää suurempaan ja Cop-luvulta parempaan laitteeseen. Laskennallisesti uusi pumppu antaa noin 4 000 kW:n edestä lämpöä. Kulutamme sähköä alle 15 000 kWh vuodessa, mutta myös aiempi pumppu tuotti lämpöä noin 2 000 kWh, joten säästöä kertynee nyt noin 2 000 kWh vuodessa. Rahamäärää on vaikea laskea, kun emme tiedä mitä sähkö maksaa ensi talvena? Pumppu asennuksineen maksoi noin 1850 € ja takaisimaksuajan voi laskea, kunhan tiedämme tarkasti tulevan sähkön hinnan. Vanha lämpöpumppu asennettiin kesämökille, jolla lämmitämme kesämökkiä keväällä ja syksyllä, mökki ei ole talvilämmin.


Polttopuuta kävin metsästä liiterin täyteen, noin 15-20 kuutiota, joten kahdella vuolukiviuunilla säästämme sähköä vuosittain noin 5 000 kWh (sen verran kuluisi  sähköä lisää vuodessa, jos emme lämmittäisi uuneja). Puu ei maksa mitään omasta metsästä, joten sille en laske hintaa. 

Eipä nämä toimet vielä riittäneet, vaan tilasin noin 6,4 kW aurinkopaneelijärjestelmän. Osien puutteen ja kovan kysynnän takia vähensimme paneelien määrän 14, paneelienteho on nyt 14,5 kWp ja inventteri 6 kW.  

Kulutamme sähköä talvikuukausina 1500 - 2000 kWh kuukaudessa, kesällä noin 700-800 kWh kuukaudessa, joten aurinkopaneelit leikkaavat maaliskuun ja lokakuun välisen kesäajan kustannuksia mahdollisesti ja toivottavasti 25 - 50 %. Paneelit tulevat katon lappeelle lounaan ja lännen suuntaan, eli ne tuottavat sähköä klo 12 - 19 välisenä aikana. Katselin nettisivustoilta muiden kokemuksia ja niistä on havaittavissa, että paneeleilla saa tuotettua noin 25 - 30 % vuotuisesta sähkönkulutuksesta, mutta  keskimäärin 50 % on pystytty käyttämään omassa taloudessa hyödyksi, loput on myyty verkkoon. Koska paneelien sähkö syötetään kolmelle vaiheelle se  vaatii suunnittelua, mitä laitteita kytketään päälle aurinkoisina päivinä, jotta omaan käyttöön saadaan mahdollisimman paljon sähköä?
Paneelit asensimme peltikaton päälle ja paneelien pinta-ala lienee noin 25 neliötä. Katon lape on lounaan ja lännen välillä, kaltevuustaso on noin 30 astetta. Laskelmien mukaan paneelien pitäisi tuottaa vuodessa noin 4 000 kWh ja maksimiteho hetkittäin on 5,5 kW. Säästön laskeminen on tässä vaiheessa hankalaa, kun ei tiedä mitä sähkö maksaa ja mitä sähköyhtiöt maksavat ylijäämäsähköstä. Toki vuosilla on eroa, miten paljon saamme aurinkoa. Tarkkaa hintaa järjestelmästä en osaa sanoa, mutta paketti ilma asennusta maksanee noin 5 500 €. Tällä hetkellä olen saanut kahden vuoden tarjouksen noin 22  - 50 sentin kilowattitunnin hintaan + siirtomaksut ja kuukausimaksut. Aurinkojärjestelmän asennuksen ansiosta tuli tehtyä se kuuluisa vihreä siirtymä! 

Huawein 5 kW:n inventteri
Aurinkojärjestelmän Turvakytkimet

Keväällä oululainen firma tarjosi minulle aurinkosähköpakettia hintaan 10 000 €, mutta en ottanut. Eräät yritykset asensivat Ilomantsiin muutamia järjestelmiä todella kelvottomasti. Paneelien teho niissä järjestelmissä on huomattavasti heikompi n. 60-70 %, kuin meille asennetussa järjestelmässä. Yhdessä tapauksessa sähkökaapelit roikkuvat ullakon sisällä, niitä ei oltu putkitettu. Myös asianmukaisia  turvakytkimiä ja sulakkeita ei löytynyt kaikista järjestelmistä. Eräs mies kertoi erään yrityksen vaatineen häneltä yli 15 000 euroa järjestelmästä ja sen asennuksesta??? Näitä ao. asennusvirmoja on tullut tänä vuonna markkinoille paljon ja monet meistä suomalaisista tulemme haksahtamaan näihin yrityksiin. Kannattaakin ostaa aurinkosähköjärjestelmä tunnetulta ja luotettavalta yritykseltä ja miettiä ennen ostoa, että takaisinmaksuaika on mahdollisesti yli 10 vuotta. Jos se on 10 vuotta, paketti maksaa itsensä takaisin noin 10 vuoteen.

Miten paljon sitten kulutamme sähköä tunnissa/vuorokaudessa?

Normaalisti kesällä mittarissa pyörähtää sähköä tunnissa keskimäärin 1,3 kW. Lattialämpö, pesukoneet ja sähköuuni lisäävät kukin 2 kW. Eli jos kaikki ovat yhtä aikaa päällä, niin tunnissa kuluu 7 - 8 kW. 

Talvella peruskulutus on noin 3 kW/h ja kun on päällä kaikki kolme lattialämpövastusta, sähköä kuluu reilut 10 kW/h. 


Nyt hankitussa invertterissä on mahdollista käyttää akkuja sähkön varastointiin, mutta akkujen hinta on tällä hetkellä liian korkea. Nykyään on tarjolla myös kiinteähintaisia virtuaaliakkuja, joihin voi varastoida liikaenergian verkossa ja käyttää energian myöhemmin  silloin, kun aurinko ei paista. Virtuaaliakun sopimukset ovat kuitenkin vielä liian epämääräisiä, joten niiden aika tullee myöhemmin.

Jotta aurinkoenergian teho olisi kohtuullinen, kaadoin jo yhden koivun, joka varjosti paneeleita kello 17 - 19 välisenä aikana. Koivun kaataminen lisää paneelien tuottoa muutaman kilowatin päivässä kesäaikaan. Koivuklapit käytän vuoden päästä uuneissa lämmitykseen. 

Kysymysmerkkinä on lumen paljous tulevina talvina, sillä edellisenä talvena katolla oli yli metri lunta. Nyt lumia ei voi suomia lapiolla paneelien ja katon päältä. 

Syyskuussa asensimme paneelit katolle ja piuhat sähkökaappiin. Sähkömittarin asennuksen jälkeen ylijäämäsähkön ostaa Helen, jolta ostan nykyään sähköä. Tällä hetkellä maksan sähköstä 4,99 cnt/kWh ja sähkön ulosmyynti on spot 0%:n alv:illa. Tuleva vuosin sitten näyttää paljonko paneeleilla säästää rahaa? Viimeisten vuosikymmenten aikana lokakuussa on mennyt sähköä 900 - 1350 kWh, joten lokakuun lopussa jotakin tietoja paneelien hyödyistä on saatavana.
Oheisessa kaaviossa aurinkopaneelien tuotto sateisena päivänä 29.9.2022

Katselin tilastojani ja huomasin, että elokuu 2022 on lämpimin koko havaintohistorian eli lähes 60 vuoden ajalta. Keskilämpötila meidän mittauspisteessä oli reilut 3,5 astetta keskimääräistä korkeampi. Kesä ja heinäkuun keskilämpötila olivat vain 1 - 2 astetta keskimääräistä lämpimimpiä.   


Lopuksi syyskuun ja lokakuun 2022 sähkönkulutustiedot. syyskuussa kului sähköä 600 kWh ja lokakuussa 800 kWh. molempina kuukausina sähköä kulutimme noin 200 kWh vähemmän aiempiin 15 vuoden tilastoihini verrattuna. Aurinkopaneelien tuotto ei yllä niin suuriin energiamääriin. Olemme hiukan säästäneet sähköä, mutta ehkäpä suurin syy sähkönsäästöön on uusi ilmalämpöpumppu? 


Aurinkopaneelien tuotto 30.10.2022 yllä. Aurinko oli tasan 6,0 h taivaalla, aamulla jonkin verran pilveä. Kuukauden aikana minimituotto päivittäin oli 1 kWh ja maksimi lähes 7 kWh. Kuukausituotto lokakuussa oli 90 kWh, joten tuotto ei ole enää kovin runsasta. Toisaalta eipä ole vielä PKS toimittanut kulutusmittaria, joten kaikki ylijäämä sähkö on mennyt kavereille! Lokakuussa paneelit tuottavat keskimäärin noin 4 - 5 % vuoden tuotannosta, joten odotettavissa olisi noin 3000 kWh vuosituotto. Nyt paneelit ovat lännen suuntaan, joten tuotto olisi huomattavasti parempi, jos suunta olisi etelä! Nyt 20 sentin sähkönhinnalla takaisinmaksuajaksi tulee noin 10 vuotta ja jos sähkönhinta olisi 40 senttiä kilowattitunnilta, viisi vuotta?  

Lokakuun 2022 aurinkosähkön tuottokäyrästö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti