Enska Kettunen

Enska Kettunen

keskiviikko 22. joulukuuta 2021

Joulunaika 2021

 Hyvää joulunaikaa sekä Rauhallista ja turvallista uutta vuotta!

Olemme viettämässä toista koronajoulua. Rokotteista huolimatta useimmat ihmiset ovat saaneet koronatartunnan. Omalla paikkakunnalla olemme saaneet elää vielä lintukodossa koronan suhteen, mutta aika voi muuttua. Jos muistelemme aikaisempia pandemioita, valoa näkyy jo tunnelin päässä. Espanjantauti kesti Suomessa kolmisen vuotta, Aasialainen ja Hongkongilainen kaksi vuotta. Kaksi viimeksi mainittua tautia sairastin ja molemmat olivat todella hankalia tauteja minulle. Vyöruusu vei kuulon toisesta korvastani 2008 ja jos en olisi aiemmin sairastunut vesirokkoa, kuuloni olisi edelleen tallessa. Lapsuudessani ei ollut rokotetta vesirokkoa vastaan. Maaliskuussa 2020 olin myös seitsemän viikkoa kipeänä ja se oli oman näkemyksen ja oireiden mukaan koronaa, vaikka silloin ei testattu ihmisiä. Nyt olen saanut kolme rokotetta ja otan niitä lisää, jos on tarvetta. Sairastun lähes kaikkiin tauteihin, joten rokottaminen on ollut ainut suoja tauteja vastaan.

Venäjän joukkojen lisääntyminen Ukrainan rajalla ja Putinin uhkavaatimukset tuovat mieleen syksyn 1939 ja 1962. Syksyllä 1939 Baltian maat ja Suomi joutuivat uhkavaatimusten kohteeksi. Kun venäjällä on mennyt taloudellisesti ja sisäpoliittisesti huonosti, se on lähtenyt syyttämään ulkovaltioita ongelmistaan. Samoin he etsivät valheeksi todetun syyn hyökätä Suomeen marraskuussa 1939. Nyt jouluna 2021 venäjän mukaan Ukrainassa heitettiin polttopullo venäjän konsulaattiin! Toistuuko syksyn 1939 tapahtumat Ukrainassa tehdyllä polttopulloiskulla? Heittäjän kansallisuudesta ei liene epäselvää! Ihmettelen, kuinka lyhyt on venäjän kansalaisten muisti, jos aikovat mennä mukaan putinin lietsomaan vihaan ja valheeseen Ukrainaa ja Euroopan valtioita kohti. Toivottavasti järki voittaa tässäkin asiassa! Mutta valitettavasti putinin kielenkäyttö ja vihamielinen puhe kertovat, että he ovat tosissaan uhkauksistaan Ukrainaa kohtaan ja mahtaako se jäädä siihen? Jos muistelee stalinia, niin seuraavana vuorossa voisivat olla Puola, Baltian maat ja Pohjoismaat? Talvisodan alla Ukraina, Puola, Baltian maat ja Suomi joutuivat syytettyjen penkille ja ainoastaan Suomi säilyi itsenäisenä valtiona. Pohjoiseen on valmistumassa vuoden vaihteessa viisi uutta lentokenttää, siellä on myös perustettu kaksi uutta sotilastukikohtaa. Sotaharjoitukset aivan Euroopan porteilla ja uudet joukkohautausohjeet juuri ennen joulua kertovat myös omaa tarinaa. Tämän syksyn putinin ja muiden venäjän johtohenkilöstön puheet ovat tuoneet mieleeni syksyn 1962. Silloin oli Kuuban kriisi ja valmistauduimme kotona jo maailmansotaa varten, onneksi sitä ei tullut. Kaikesta peloista ja itänaapurin uhkailuista huolimatta hyvää ja rauhallista Joulun aikaa!

Joulun alla katselin paikkakuntamme lämpötiloja, joita olen vuosikymmenten kuluessa merkinnyt ylös, ensin vihkoihin ja sääkirjaan, parikymmentä vuotta tietokoneen muistiin. Sääilmiöiden kirjaaminen on tullut tavaksi, vaikka Ilmatieteenlaitos tekeekin virallisia tilastoja.
Nyt himmenee jo aattoilta,
taivaan ylle nousee jo tähtien hopeavyö.
Kynttilät loistavat, yllä hautausmaan.
Hiljenee mainen melu, syttyvät lämpöiset joulun valot.
Ilomantsin sankarihautausmaa 24.12.2021
Hiljaa kynttilät lepattavat, yllä sankarihautain 
katso ja kuuntele mennyttä aikaa. 
Sankarit toivottavat sinulle rauhaisaa aikaa.
Joulu on hiljaisuutta,
Joulu on kynttilänvaloa,  
Joulu on ihmisten rauhan aikaa. 
Huurteisen metsän ja lumisen maan. 
Luoja soi meille, talvisen ajan. 
Routaisen maan ja jokien jään, 
pakkasen paukkeen ja kylmän maan. 
Taivas tuo jouluksi lämpöä meille.
Ohi on hälinä, tauoton työ,
nyt on aika rauhan ja ilon, on jouluyö.

Tilastoissani kylmimmät ovat ovat olleet vuosina 1955 (ka. -20,4 C) , 1967 (-15,2 C) ja 1978 (-18,5 C) , lämpimimmät vuosina 1972 (-0,5 C), 2006 (-0,2 C) ja 2011 (-0,4 C). Joulukuussa 1967 oli vähän lunta ja todella kylmää. Kylmyyttä lisäsi silloin 1967 tuulisuus. Jos katsoo talvikuukausien keskilämpötiloja, niin kylmin talvi oli 1985. Silloin tammi- ja helmikuu olivat todella kylmiä, mutta maaliskuu oli  keskilämpötiloissa. 
Ilmassa leijuu jo juhlan aika.
taloissa on tonttujen laulujen taikaa.
Pöydät täyttyvät maittavin jouluherkuin,
muistamme kaikkia jouluisin terkuin.
Iloa ja lämpöä, tuikkujen tuomaa tunnelmaa,
tätä kaikkea hyvää joulu saa aikaan.

Jos katsotaan ilmaston lämpenemistä, niin 1950-1960 luvuilla keskilämpötila oli 1,74 C, 1970-luvulla 1,93 C, 1980-luvulla 1,94 C, 1990-luvulla 2,27 C, 2000-luvulla 3,01 ja 2010-luvulla 3,37. Tulosten perusteella olen havainnut, että ilmaston lämpeneminen alkoi toden teolla 1990-luvulla ja se on vain kiihtynyt viimeisten vuosikymmenten aikana.
Tilastojeni perusteella lähellämme oleviin järviin tuli pysyvä jää 1950-luvulla keskimäärin 24. lokakuuta ja 2010-luvulla 9. marraskuuta. Jäiden lähtö oli keskimäärin 1950-luvulla 14. toukokuuta ja 2010-luvulla 30. huhtikuuta. Pysyvän jääpeitteen aika on siis lyhentynyt 50 vuodessa 26 - 27 päivää.



Ilmaston lämpeneminen on tosiasia myös täällä pohjoisessa!   

Joulun sininen rauha,
tähtien helminauha!
Kuusi hangella hohtaa,
mielen jouluun johtaa.
Tuhannen tuikkii kynttilää,
kun joulu tullut on.
Ja taivaan tähtilyhtyjen
on joukko loputon.
Joulun aika tuo mukanaan taivaan sinisistä taikaa
 Kun ilta saapuu ylle maan, tuo se maahan sinisen rauhan.
Yöllä tähtien helminauha loistaa yllämaan. 
Nyt on valkea lempeän joulun aika!









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti