Enska Kettunen

Enska Kettunen

perjantai 29. tammikuuta 2016

Jäähelmiä helmikuussa - Ice Pearl born in February

Tammikuu oli Ilomantsissa kuluvana vuonna normaalia kylmempi kuukausi, sillä kuukauden keskilämpötila oli -19,2 astetta. Helmikuu on yleensä tammikuun ohella kylmä kuukausi, mutta tänä vuonna helmikuun lämpötila oli noin -4 astetta celsiusta. Helmikuun lopussa auringonpaiste lämmittää päivisin jo sen verran, että räystäille (eaves) ja puihin muodostuu jäähelmiä. Helmikuun nimitys tullee siten jäähelmistä tai ainakin luulen sen olevan yksi helmikuun nimen alkuperä? Tänä vuonna helmikuun alku oli poikkeuksellisen lämmin ja sateinen. Olemme saaneet 30 - 40 cm lunta kuukauden aikana ja se on mahdollistanut hiihtokauden aloittamisen. Lunta oli Ilomantsissa helmikuun lopussa lähes 60 cm, joka on normaalia tähän aikaan vuodesta. Vuonna 2007 vastaavana aikana lunta oli 80 cm, vuonna 2009 oli 40 cm ja vuonna 2013 oli lunta vajaat 30 cm. Muistelen, että eniten lunta on ollut vuosina 1964 ja 1969 (yli 100 cm), 1982-1983 (100 cm), 1983-1984, 1994-1995, 1997-1998 (105 cm), 1999-2000 ja 2004-2005, jolloin lunta oli vähintään 80 cm. Vähälumisia talvia ovat olleet vastaavasti 1968, 1972, 2002-2003, 2006-2007, 2008-2009 ja 2013-2014 (30 cm). Lumen määrä saattaa vaihdella talven aikana ja siitä hyvä esimerkki talvelta 2002 - 2003. Joulukuussa 2002 oli lunta yli 60 cm, mutta tammikuussa ja helmikuussa 2003 oli pitkä lämmin jakso, joka alensi lumen syvyyden 30 cm. Maan eriosissa lumen määrissä saattaa olla suuria poikkeamia. Esimerkiksi keväällä 1997 Ilomantsissa oli lunta 60 cm ja samaan aikaan Kilpisjärvellä 190 cm.


Hiihdän perinteistä hiihtotyyliä ja pitovoiteiden kanssa on ollut ongelmia. Kokeilin kaksi vuotta sitten Fischerin Zero suksia, mutta ne eivät toimineet nolla-asteen alapuolella pakkaskeleillä. Nyt testasimme Fischerin ja Salomonin skin karvapohjasuksia "Skinit". Keli oli todella hyvä testauksen aikana. Pakkasta oli 0-4 astetta celsius:ta ja koko ajan satoi räntää ja lunta ladulle. Fischerin sukset pitivät paremmin tasamaalla, että myös mäessä. Salomonin suksien pohjassa on isompi karvapinta "koko suksen leveydellä" ja se jäätyi jo -1 asteen pakkaskelillä. Salomonin suksissa kovemmalla potkulla pitoa ei ollut ollenkaan potkun alkuvaiheessa, vasta 10 cm jälkeen. Fischerin suksen pohjassa on kaksi kapeaa karvapintaa ja siinä jäätymistä ei tapahtunut ollenkaan. Luisto-ominaisuudet oli Salomonin suksissa paremmat ja Salomonin sukset olivat Fischerin suksia kevyemmät. Testiä haitasi vasemmasta jalasta testauspäivänä katkennut varvas, joten täytynee jatkaa testausta parin päivän päästä, kun varpaan luut ovat luutuneet paikalleen. Sama varvas katkesi kymmen vuotta sitten ja lääkäri sanoi, ettei noin pienen vaivan takia tarvitse tulla lääkäriin. Tein pahvista siteen, jolla sain varpaan oikeaan asentoon. En päässyt testaamaan toisia suksia helmikuun aikana, sillä infulenssa iski helmikuun viimeisellä viikolla. Olin syksyllä ottanut infulenssapiikin, mutta siitä huolimatta sain infulenssan. Infulenssa on onneksi pieni tauti verrattuna muihin vakaviin sairauksiin.Tämä talvi on ollut poikkeuksellinen, sillä olemme päässeet hiihtoladuille vasta tammikuun viimeisellä viikolla, jolloin satoi lunta useana päivänä. Lumipeitteen paksuus kasvoi kuun lopussa 35 cm, kun se oli kuun puolivälissä vain 15 cm. Tammikuussa oli kahden viikon kova pakkaskausi, jolloin ei mieli tehnyt lähteä hiihtämään, täytyi tyytyä kävelylenkkeihin. Kylmin lämpötila meidän talon kohdalla oli tammikuussa -33,8 astetta celsiusta. Sähkönkulutuksemme sai tammikuussa uuden ennätyksen, eli kulutimme sähköä enemmän kuin koskaan aiemmin yhden kuukauden aikana.
En malta olla kertomatta taas kerran näistä meidän alueen ritareista. Ajelin eräänä aamuna lumisateessa kohti Joensuuta. Edessä ajeli punainen auto hiljaa ja lähes keskellä tietä. Autoja tuli vastaan ja käytin sitä hyödyksi, ohittamalla punaisen auton, sillä se oli siirtynyt lähemmäksi tien reunaa. Kun olin päässyt turvallisesti auton ohi, laittoi tämä ohitetun auton kuljettaja pitkät valot päälle. Samalla tavalla on tänä syksynä eräs naapurikunnassa asuva poliisimies kiusannut minua useaan otteeseen. Yleensä tämän poliisimiehen taakse kertyy iso määrä autoja, jotka eivät uskalla ohittaa autoa, vaikka se ajaa yleensä reilusti alle nopeusrajoituksen. Mutta onneksemme mies pääsee kohta eläkkeelle, vaikka onkin minua muutamaa vuotta nuorempi! Minä joudun olemaan töissä ihan tappiin saakka eli 65-vuotiaaksi, koska minun alallani ei ole normaalia alhaisempaa eläkeikää. Poliiseilla, palomiehillä ja rajamiehillä on niin raskas työ, että he pääsevät eläkkeelle 50 - 60 - vuotiaina! Minun kanssa saman ikäiset rajamiehet ovat olleet jo toistakymmentä vuotta eläkkeellä.  
Eräänä päivänä ajelin autolla kotia kohti ja huomasin tien varressa sudenmetsästäjiä. Olen havainnut, että ihmisiä pelotellaan täälläpäin kauhujutuilla, että sudet tappavat ihmisiä ja että kaikki alueen koirat joutuvat suden raatelemiksi. En ole kuullut elämäni aikana yhtään tapausta, jossa susi olisi tappanut ihmisen. Itse olen kymmenkunta kertaa nähnyt suden ja niistä tapaamisista ei minulle ole jäänyt pelkoa, että kaikki sudet ovat tappajia. Luonnonsuojelijat väittävät, että metsästäjät ajavat moottorikelkoilla susia asutuskeskusten läheisyyteen, että saadaan susihavaintoja. Sekään ei pidä paikkaansa, sillä täälläpäin ei ole ollut tänä talvena metsissä lunta niin paljon, että pystyisi ajamaan moottorikelkoilla. Toinen luonnonsuojelijoiden väittämä on se, että metsästäjät asettavat haaskoja talojen läheisyyteen. Sitä asiaa on mahdotonta todistaa, koska jätteitä heitetään luontoon maaseudulla, jos kompostoreita ei ole käytössä. Mutta eipä sudesta kannata puhua enempää. Susia vähennetään meidän alueelta ja sitten loput sudet saavat elää taas vuoden rauhassa. Ne tappavat elääkseen muutamia kymmeniä hirviä alueeltamme. Hirviä on syötäväksi saakka, koska hirviä ei metsästetä meidän alueella kahteen seuraavaan vuoteen.  Minun näkemäni naarassusi tapettiin lauantaina 6. helmikuuta Ilomantsin kirkonkylän läheltä. 
Helmikuun alku oli lämmin, vettä, räntää ja lunta sateli ennätysmäisesti.
Helmikuussa piipahdin viikonloppuna Helsingissä. Kauppatorilla oli todella hiljaista, ihmisiä oli liikkeellä vähän. Suurin osa ihmisistä oli ulkomaalaisia turisteja, ehkä muutama pakolainen oli torilla päivystämässä.  Helmikuun alussa lämpötila nousi nollaan ja Kauppatorin edessä oleva lahti oli osittain auki.

Suurkirkko ja sen edessä oleva Aleksanteri toisen torialue olivat myös hiljaisia. Muutamia kymmeniä turisteja oli kuvaamassa kirkkoa ja sen edessä olevaa Venäläisen tsaarin monumenttia.

Hiihtolomalla menemme käymään poikani perheen luokse Englantiin. Toivottavasti säät ovat suotuisemmat kuin viime kevään matkalla. Viime keväänä sää oli kylmää Englannissa.
Olen viimeisten viikkojen aikana tehnyt suunnitelmia opiskelijaryhmän Saksan reissua varten. Lähdemme huhtikuun lopussa saksaan ja käymme Berliinin ohella Hannoverissa ja Goslarissa. Matkaan lähdetään maanantaina ja kotiin palataan lauantaina. Matkaan saimme Gene Haas säätiöltä matka-avustusta, joka mahdollisti koko luokan opintomatkan.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti