Enska Kettunen

Enska Kettunen

tiistai 1. syyskuuta 2015

Bright Autumn Colours

Syksy on saapunut Pohjois-Karjalaan. Elokuussa saimme kostean ja kolean kesän jälkeen nauttia kesän lämpöä. Syyskuussa kesän vihreät värit muuttuvat punaiseksi ja keltaiseksi väriloistoksi. Alla kuvia Ilomantsista syyskuulta 2015!
Auringonlasku Ilomantsissa

Kuutamo elokuun lopussa
Sumua Yläjärven rannoilla syyskuun alussa 2015

Syyskuussa  kuu pieneni
 Kylmän pakkasyön jälkeen sumua muodostuu järvien päälle
Suolla sammaleen väri muuttuu syksyllä ruskeaksi
 Puolukka on kypsää syyskuun puolivälissä
Lammella pesineet sorsat ovat muuttaneet etelään. Nyt lammella on hiljaista.
 Syyskuun neljäntenä päivänä oli yöllä pakkasta. Sen jälkeen puut alkoivat pudottaa lehtiä.
Siperiassa oli samaan aikaan pakkanen ja yleensä ensilumi käynnistää hanhien muuton.
Seuraavan viikon alussa siperiassa kesää viettämässä olevat hanhet aloittivat muuton etelään. Meidän asuinpaikalla hanhien muuttoparvet olivat 8. syyskuuta eli neljä päivää hanhilta meni aikaa lentää siperiasta suomeen.
Muuttavista linnuista suurin osa on valkoposkihanheja. 
Viljapellolla oli useita tuhansia lintuja aterioimassa iltapäivän aikana 
Leikkuupuimuri puimassa kauraa


Joen rannoilla syksyn värit näkyvät koivun lehtien kellastumisena

 Syksyn edetessä lehdet kellastuvat tai muuttuvat punaisiksi

Aamuaurinko paistaa sumun läpi oranssin punaisena. Metsä näyttäisi olevan tulessa!
Aamulla lämpötila oli nollassa ja sumu verhoaa järven selkää
Syyskuun puolivälissä päivälämpötila nousi +20 celsiusasteeseen

 Päätimme lähteä viikonlopuksi mökille. Alla muutamia kuvia reissun ajalta.
 Illalla järvellä pitivät konserttia Joutsen, Heinäsorsa, Kuikka (Loon) ja Kurki (Grane)
 Auringonlasku oli taas kerran kaunista katsottavaa.
 Lämmitimme mökin takkaa liian paljon ja yöllä oli sisällä tukalan kuumaa.
 Aamulla heräsin ennen auringonnousua Hanhien huutoon. Aamusumu oli noussut järvelle.
Sumupilvet heijastuvat tyynestä vedestä
Lämpötila oli laskenut yöllä viiteen celsiusasteeseen.
Järven takana olevan suon päällä leijui usvaa
 Syksyn ruska oli syyskuun puolivälissä parhaimmillaan
Härmönsaari
Mökin laiturilta näkyi kaunis postikorttimaisema
 Surulampi oli aamulla hiljainen, mutta maisema oli kaunis. Mittasin äänen voimakkuudeksi lammen rannalla alle 20 desibeliä.
 Kävimme keräämässä sieniä; suppilovahveroa ja kosteikkovahveroa
Kuikkaperhe (Loon Family) uiskenteli järven päällä
 Vanha retkeilypolku vie suon yli palaneeseen metsään.
 Kävelin sunnuntaina 13 kilometriä, etsin puolukoita ja sieniä. Puolukoita oli jonkin verran, sieniä ei ollenkaan.
 Syksy on edennyt jo pitkälle. Työmatkani varrella puiden lehdet ovat kellastuneet ja osa on varissut maahan. Syksyn väriloiston keskellä olemme saaneet kokea harmaita aikoja. Mielenilmaukset hallituksemme säästöohjelmaa vastaan ovat olleet suuria. Maahanmuuttajien suuri määrä on yllättänyt meidät kaikki.

Seuraava teksti on minun "purkaukseni" tämän syksyn maahanmuuttoa koskevaan keskusteluun.

Olen itse miettinyt tämän kesän aikana syvällisesti sota-alueilta tulevien ihmisten mielialoja ja maahanmuuton tuomia ongelmia. Olen tekemässä kirjaa isäni sotahistoriasta ja se ilmestyy markkinoille syystalven aikana. Syy kirjan tekemiseen on lapsuuteni kokemukset. Isäni oli sodassa viisi vuotta ja se näkyi minun lapsuuden aikana. Isäni teki töitä jatkuvasti ja ei siten ollut meidän lasten kanssa, yhdessäolo oli usein jonkin asteista kurinpitoa. Samanlaisia olivat muut hänen veljistä, mutta en ole niistä ajoista katkera. Sota oli muovannut heidät karuiksi.
Perheemme oli silloin sodan jälkeen maahanmuuttajia, sillä isäni ja äitini joutuivat muuttamaan Karjalasta Ilomantsiin. Lapsuudessa huomasin, miten jotkut kylämme asukkaista vuosikymmenien aikana eivät pystyneet hyväksymään meitä "maahanmuuttajia". Olimmehan tulleet heidän maille, sillä valtio pakkolunasti maat siirtolaisille.
Syksy toi Eurooppaan suuren pakolaistulvan. Syynä on Lähi-Idän maiden valtionjohtajien "hölmöily" ja ISIS-järjestön mieletön väkivalta. Osasyynä lienee myös köyhyys, joka ajaa ihmisiä etsimään parempaa elintasoa Euroopan maista. Suomessa osa ihmisistä on toivottanut pakolaiset tervetulleeksi, osa miettii vielä omaa kantaa.

Viikonloppuna alkoivat ensimmäiset maahanmuuttoa vastaan tehdyt mielenosoitukset. Ne tulevat muuttumaan syksyn mittaan suuremmiksi, ellei maamme päättäjät rajoita maahanmuuttoa ja vähennä maahanmuuttajien sosiaalietuja. Muutamia kymmeniä maahanmuuttajaa osoitti mieltään Turussa poliisiasemalla ja osa heistä laitettiin putkaan rauhoittumaan. Muutamiin vastaanottokeskuksiin tehtiin kuluvalla viikolla Suomalaisen "vastarintaliikkeen" iskuja.

En hyväksy itsekkään näin suurta muuttoaaltoa Suomeen, koska siitä koituu vain ongelmia, varsinkin kun muuttajat tulevat sodan keskeltä. Heidän kokemuksensa sodasta ja ihmisten raakuudesta tuovat mukana väistämättömiä ongelmia yhteiskuntaamme.

  Maassamme on suuri määrä työttömiä ammattilaisia ja suuri pakolaistulva aiheuttaa työttömissä ja myös muissa ihmisissä pelkoa. Viime viikolla uutisoitiin lehdissä taas kerran, että tummaihoinen mies raiskasi nuoren naisen. Monet meistä kyselee miksi? Siellä, mistä pakolaiset tulevat, eli islamilaisesta maailmasta, on voimassa islamilaiset lait, joita kristittyinä emme voi hyväksyä. Olen käynyt kerran maassa, jossa asuu islamilaisia ja silloin koin, että kulttuurierot ovat liian suuria islamilaisessa maassa ja Suomessa. Olen opettanut eri kulttuureista tulevia ihmisiä vuosikymmeniä. Aiemmin eräässä koulussa opetin eräästä Afrikan valtiosta Suomeen tulleita opiskelijoita ja silloin koin, että ainakin heillä oli täysin erilainen kulttuuri, kuin täällä meillä Suomessa. Näillä opiskelijoilla opiskelut keskeytyivät. Minulla on tällä hetkellä kolme venäläistä opiskelijaa ja heillä opinnot edistyvät jollakin lailla, mutta paremmin kuin aiemmin mainituilla.

Mielestäni osasyynä nykyisiin ongelmiin ja tuleviin ongelmiin, on maamme johtajien liian lepsu suhtautuminen pakolaisiin. Kaduilla näemme päivittäin vetelehtimässä muualta muuttaneita maahanmuuttajia, joilla ei ole työtä. On tietenkin poikkeuksia maahanmuuttajien keskuudessa, sillä osa työllistää itsensä perustamalla oman yrityksen tai he opiskelevat suomea ahkerasti ja pääsevät ehkä myöhemmin työelämään. Mutta miten käy kielitaidottomien maahanmuuttajien? He eivät tule saamaan töitä, kun meillä on suomessa satoja tuhansia työttömiä, joilla on työssä tarvittava hyvä kielitaito ja ammattipätevyys? Järjestäytyneessä yhteiskunnassa pitää olla rajat maahanmuutossa. Pystymme ottamaan suomeen ja olemme jo ottaneet muutamia tuhansia pakolaisia, emme kymmeniä tuhansia!
Tänä syksynä tuhansia suomalaisia potkitaan pois töistä. Minunkin työpaikassa on menossa YT-neuvottelut. Lokakuun lopussa julkaistaan pois potkittavien työntekijöiden nimet. Meillä kaikki työntekijät ovat huippuammattilaisia ja kielitaitoisia työntekijöitä. Pois potkittavista yli puolet siirtyy työttömiksi työnhakijoiksi, siihen suureen joukkoon, joka vain kasvaa päivä päivältä suuremmaksi. Olen huolissani maamme yhteiskuntarauhasta, koska huoltosuhde heikkenee päivä päivältä ja pakolaiset heikentävät sitä vielä lisää. Omassa kylässäni töissä käy puolet asukkaista, muut ovat eläkkeellä tai työttömänä. Ihmettelen myös SAK:ta ja muita Ay-liikkeitä, kun he vastustavat nykyisen hallituksen kaavailemien menojen supistamisia. Osa entisistä hallituspuolueista haluaa jatkaa velan ottamista, en ymmärrä heitä, sillä pian olemme huonommassa tilanteessa kuin Kreikka on tänä päivänä. Nostan hattua hallitukselle  ja pääministerille, vaikka en ole minkään puolueen jäsen. Tämä purkaukseni riittäköön tällä erää!

Syyskuvia Parppeinpirtiltä.
Syksy on edennyt ja olemme pian lokakuussa. Meillä on edessä lokakuussa viikon syysloma, jolloin saamme ladata akkujamme pimeää, kylmää ja pitkää talvea varten. Ensilumen olemme saaneet keskimäärin Ilomantsissa lokakuun 20. päivän jälkeen ja pysyvän lumen marraskuun lopussa. Järvet ovat jäätyneet nykyään vasta marraskuun puolella, kun ilman keskilämpötila on noussut noin asteen verran viimeisten vuosikymmenten aikana.
Syksyn  viimeisiä lehtiä ja kukkia

 Kävimme syyskuun viimeisenä viikonloppuna Helsingissä, josta alla kuvia.


 Syyskuu on lopussa. Olemme siirtymässä ajassa syystalveen.

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti