Enska Kettunen

Enska Kettunen

sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Viipuri, Tali ja Ihantala

Heinäkuun alussa tein matkan Viipuriin, "Karjalaisten kaupunkiin". Tämä oli toinen kerta, kun pääsin käymään Suomalaisten rakentamassa Viipurin kaupungissa. Kaupunki oli Suomen aikana, ennen vuotta 1940, maamme suurimpia kaupunkeja. Kaupungissa asui silloin lähes 90 0000 asukasta. Kaupunki oli kuuluisa kansainvälinen kauppakaupunki ja se oli laajenemassa nopeaa tahtia maamme toiseksi suurimmaksi kaupungiksi.
Viipurin linna

Viipurin kaupungin suomalaisten rakentamia taloja on vielä asumiskäytössä kymmeniä, vaikka jatkosodan lopussa venäläiset tuhosivatkin pääosan kaupungin taloista. Nyt siellä on kymmeniä 1970-luvun neuvostoaikaisia kerrostaloja, jotka ovat "kauhean" näköisiä. Onneksi sinne on rakenteilla uusia taloja, jotka miellyttävät paremmin sekä asukkaita, että turisteja. Kadut ovat siellä kuitenkin vanhoja ja paljon on vielä mukulakivisiä katuja. Muutamia katuja oli remontissa ja ne saadaan kesän aikana kuntoon.
 Viipurin pyöreä torni

Kävin katsomassa Viipurin pyöreää tornia eli Pässinlinnaa ja sen ravintolaa. Torni valmistui vuonna 1550 ja sitä käytettiin tykkitornina. Vuonna 1923 se muutettiin kahvilaksi.  Siellä oli muutamissa pöydissä "mafian näköistä porukkaa" joten katsoin parhaaksi käydä kahvittelemassa torin vieressä olevassa kahvilassa. Pyöreän tornin asiakasmäärä ei näyttänyt olevan suuri. Ravintolan "erikoisesta" hinnoittelusta ja palvelusta on kiirinyt viesti ainakin suomalaisturisteille. 
Kauppatori ja sen vieressä oleva kauppahalli
Matkan tarkoituksena oli tutustua Suomalaisten puolustustaistelun paikkoihin Viipurissa, Ihantalassa ja Talissa.  

Yövyimme matkalla Druzhba hotellissa, joka sijaitsee Salakkalahden rannassa, lähellä rautatieasemaa. Hotelli oli venäläisittäin ihan kohtuullinen, ei ollut pieneliöitä huoneissa ja henkilökuntakin oli ystävällistä. Ruokailu ei oikein onnistunut maitoallergiselle, sillä aamupalalla pystyin syömään vain pari palasta ruisleipää ja kahvia. Päivällisellä oli pelkkä pihvi, ilman lisukkeita. Mutta, jos ei olisi ollut allergoita, niin ruokaa olisi varmaan saanut enemmän. 


Monrepos puisto on Viipurin alueella turistien yksi perinteinen käyntikohde. Se sijaitsee noin kahden kilometrin päässä kaupungista luoteen suuntaan. Luonnonpuisto on noin 160 hehtaarin suuruinen ja sinne rakennettiin 1800-luvun alussa Nicolayn aatelissuvun kartano.  Kartanon päärakennus on kuitenkin kärsinyt pahoin neuvostovallan aikana ja sen kuunnostaminen on laiminlyöty.
 Monrepos puiston päärakennus


Monrepos puisto oli suomalaiskautena kuuluisa huvipaikka, jonne tultiin perheen kanssa viettämään kesäpäiviä. Siitä kertoo monille tuttu laulu "Muistatko Monrepos'n", jonka ensiesiintyminen tapahtui vuonna 1955 ja sen esitti silloin Annikki Tähti.

Muistan puiston kaunehimman, ihanimman Monrepos'n, usein haaveissani kuljen satumaani lehmustohon.


Kaunehimmat kaarisillat, ihanimmat kuudanyöt nähnyt puiston katveessa oon Monrepos'n.

 Alla kuva aiempien omistajien hautasaaressa olevasta obeliskista
Aikain menneitten taa aatos taas samoaa ajan sen mennehen, tarun ihmeellisen, voin vieläkin tavoittaa
 Muistot puiston kaunehimman ihanimman Monrepos'n, iäks syömmeen kätkenyt oon Monrepos'n.
 Aatoksein aina saa kaipuun unteni maa, puisto rakkauden; sitä unhoita en, se säilyy aikojen taa.
Monrepos puisto on näkemisen arvoinen, mutta sen ylläpitämiseen ei taideta käyttää kovinkaan paljon rahaa. Kaikki on puistossa luonnontilassa, ainoastaan laulussa mainitut kaarisillat on kunnostettu. Mutta ihan mielenkiintoinen tutustumiskohde on Monrepos puisto. Lämpötila oli kolmekymmentä astetta, joten kaunis kuva jäi puistosta mieleni sopukoihin!

Matkalla kävin myös jatkosodan taistelupaikoilla, joista Pohjoismaiden suurin taistelu käytiin Ihantalassa kesäkuun lopussa 1944. Stalinin joukot olivat hyökänneet 9. kesäkuuta alkaen ja 20. kesäkuuta joukot valtasivat jo Viipurin kaupungin. Seuraavina päivinä hyökkäys jatkui ja neuvostojoukot jatkoivat hyökkäämistä Viipurista lännen suuntaan. Pian maamme viholliset huomasivat, että Suomalaisjoukot olivat päättäneet vihdoin viimein puolustautua ylivoimaista vihollista vastaan. 
Tienhaaran muistomerkki
 Talin tie ja sen peltoaukea

Talissa alkanut ylivoimaisen vihollisen torjuntataistelu jatkui aina Portinhoikkaan saakka, jossa suomalaisjoukokot tykistön, rynnäkkötykkien ja panssarintorjunta-asein ja saksalaisten lento-osasto Kuhlmein koneiden avulla tuhosivat kymmeniä ja taas kymmeniä panssareita. Neuvostojoukoille tuli taistelussa kaatuneita yli neljätuhatta miestä Talin ja Ihantalan alueella. Suomalaiset menettivät kaatuneina 1100 miestä ja  saman verran miehiä katosi. Haavoittuneista tuli joukoillemme tappioina yli 6 000  miestä. 
Portinhoikan Ihantalan taisteluissa venäläisten n. 4 500 kaatuneen muistomerkki
Ihantalan taisteluiden muistomerkki Ihantalanjärven lähellä
Ihantalan hautausmaan muistomerkki
Ihantalan sankarihautausmaa kirkon vieressä
 Ihantalan kirkon rauniot Alvar Aallon suunnittelema Viipurin kirjastotalo

Kirjastotalon takana Torkkelinpuistossa on Jussi Mäntysen tekemä pronssinen hirvipatsas
Torkkelinpuiston laidalla on Viipuriin haudattujen vainajien muistokivi
Viipurin uusi rautatieasema, oikealla Eliel Saarisen suunnittelema asemarakennus

Matka onnistui kaikin puolin hyvin. Se, etten saanut turistiripulia oli jo plussaa. Lisäksi sain tutustua tällä kertaa paremmin Viipurin kaupunkiin ja Tali -Ihantala alueen taistelumaastoihin. Sään suhteen matka osui kymppiin. Alkukesän aikana olemme saaneet värjötellä kylmässä, matkan aikana lämpötila oli päivällä kolmessakymmenessä celsius-asteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti