Tässä artikkelissa kerron vähän laajemmin Kuuttivaaran ja sen lähikylien tapahtumia, asukkaita ja paikallisia olosuhteita ajanjaksolla 1800-luvulta aina toiseen maailmansotaan saakka. Tiedot tähän tarinaani olen kerännyt pääasiassa kirkonkirjoista, sukuselvityksistä, 1800 - 1900 -lukujen sanomalehdistä ja sotapäiväkirjoista. Kuvista pääosa on Museoviraston ja SA-kuvien kokoelmista, mutta myös muutama oman kuva-arkiston kuva on mukana tässä artikkelissa. Olen käynyt tutustumassa Kuuttivaaraan ja sen lähikyliin 2000 -luvun alussa kahteen eri otteeseen ja tunnen jollakin tavalla kerrottujen tarinoiden tapahtumapaikat. Tarina alkaa, varaa aikaa sen lukemiseen!
Mistä Kuuttivaaran nimi on tullut? Samanlaisia paikannimiä löytyy Karjalan alueelta Pälkjärveltä ja vastineet Vuonteleesta Kuutinselkä, Ilomantsissa Kuuttikangas ja Antreaan pitäjästä "Kuuttila". Nykyisen Suomen puolella on kolmetoista Kuutti-nimeen liittyvää paikannimeä. Kuuttivaaran etymologinen selitys on se, että kuutti tarkoittaa hylkeen poikasta, kuuttien talvehtimispaikkaa, melomavenettä tai laivan jalusköyttä. Mikään näistä selityksistä ei ole uskottavia, koska Kuuttivaara oli 272 metriä korkea vaara ja siellä ei varmaankaan ole ollut koskaan kuutteja. Kuuttivaara oli Karjalan korkeimpia vaaroja ja varmaan sieltä oli kauniit näköalat ympäröiviin salomaihin. Käydessäni Kuuttivaaralla 2002, ympäristö oli juuri hakattu paljaaksi. Mieleeni jäi Kuuttivaarasta karu maisemakuva! Kuuttivaaran nimi on voinut tulla myös sukunimestä ja näin olisi mahdollista, että siellä vaaralla olisi joskus asunut Kuutti-niminen mies (Куутти)? Kuutti-nimisiä henkilöitä on asunut Suojärvellä, johon Kuuttivaara aiemmin kuului, useita ja varmaankin joku heistä on asunut jossakin vaiheessa Kuuttivaarassa. Suojärvellä asuneista Kuutti nimisistä vanhin lienee Arhippa Andreinpoika Kuutti s. 1600-luvun lopulla ja hän asui Suojärven Kaitajärvellä. Hänen lapsista osa oli starovetseja eli vanhauskoisia, kuten oli minun isomummonikin. Näistä Arhipan lapsista ja lapsenlapsista osa muutti asumaan Suojärven Moisenvaaraan ja osa Vuonteleeseen. Vuonteleessa asui vuosisadan vaihteessa useita Kuutti nimisiä Petrisenvaaralla.
Salmijärvelle johtava tie Kontiojoen kohdalla. Kuva vuodelta 2002
Salmijärven vartioasema vuonna 1938
Jotta tapahtumat ja tarinan päähenkilön Pekka Tanskasen suku selviää lukijalle, kerron ensin tietoja Pekan suvusta ja myös Liusvaaran alueen metsänvartioista (Metsänvahdeista).
Kymmenen kilometrin päässä Suojärven pitäjän pohjois-osassa oli Vaaksausjärvi, josta löytyi Kuuttivaaran lähin asukas. Sinne oli muuttanut viisikymmentä vuotta aiemmin 1830-luvulla Tarasi ja Jevdokia Juppien perhe Suojärven Vegaruksesta. Tarasi Juppi oli alueen ensimmäinen metsänvartija ja hänen jälkeen siellä toimi useita metsänvartioita, viimeisenä heistä oli Korpiselän Yläjärven kylässä asunut Kiril Pyy.
Kuuttivaaralla oli ollut kaksikymmentävuotta metsänvartijana sonkajalainen Iisakki Kukkonen, joka oli syntynyt 7.2.1838. Viisikymmentävuotias Kukkonen oli ilmoittanut kesällä 1877, että hänelle riittää yksin asuminen ja hän lähtee keväällä 1878 takaisin kotikylään Sonkajaan. Kukkonen oli asunut Kuuttivaaran itäpuolella pienessä hirsimökissä yksin ja sen kunto oli huonontunut viimeisten vuosien aikana. Kuuttivaaralle tarvittiin keväällä 1878 uusi metsänvartija. Asiaa alettiin selvittää ja Salmijärvellä metsänvartijana toimineen Henrik Tanskasen vanhin poika oli luvannut muuttaa Kuuttivaaraan, jos saa metsänvartijan paikan. Pekka Tanskanen oli syntynyt Ruskealan Ruisselän kylässä 6.12.1852.
Pekka lähti Salmijärveltä syyskuussa vuonna 1877 tutustumaan Kuuttivaaraan. Samalla reissulla hän rakensi isänsä Henrikin kanssa Kuuttivaaran korkeimmalle paikalle saunan. Tarkoituksena oli muuttaa seuraavana keväänä Kuuttivaaralle ja asua saunassa ensimmäiset kuukaudet, ennen talon valmistumista. Vanha metsänvartijantalo oli huonossa kunnossa ja Pekka päätti rakentaa uuden metsänvartijan asuinpaikan Kuuttivaaran korkeimmalle paikalle. Kesä ja syksy vuonna 1877 oli sateinen ja monin paikoin viljat jäivät peltoon. Myös perunasato kärsin syksyn sateista.
1930-luvun Salmijärven kyläkartta. 1. Kämppä, 2. Tsasouna, 3. Rajavartiosto, 4. Miihkalin talo, 5. Savusauna, 6. Mikko Krökkin metsänvartijantalo, 7. Hautausmaa. Nykyään Salmijärven kylä on metsittynyt ja pellot ovat hävinneet maisemasta. Entisen Alajärven kahluupaikan kohdalla on huonokuntoinen silta. Salmijärvellä asui 1800-luvulla mm. Mihail Ljokkin s. 1825, jonka vaimona oli isomummoni Fevronia Vlasovin täti Jeudokia Vlasov s. 1829. Lisäksi siellä on asunut Vasilei Pusun s. 1779 sukua, sekä Pajari, Timoskainen ja Daniilov nimisiä sukuja. Vasili oli vanhauskoinen ja kylän rikkain mies. Häntä kutsuttiin Vaska-pohataksi, sillä talo oli suuri ja Vaskalla oli yhdeksän hevosta, joilla hän ajeli perheensä kanssa kerran vuodessa Vegaruksen praasniekkoihin. Vaskalla ja Melania Pajarilla oli kaksi poikaa, Artemei ja Mihei. Artemei muutti Vegarukseen ja Mihei jäi Salmijärvelle.
Tarinan päähenkilön, eli Pekka Tanskasen, isä Henrik Pekanpoika Tanskanen oli syntynyt Ruskealassa 29.8.1820 ja äiti Regina Hirvonen oli syntynyt 11.5.1829 Sortavalan msrk. Saarajärven kylässä. Henrikillä ja Reginalla oli viisi lasta, Anna s.1850, Petter s.1852, Henrik s.1856, Maria s. 1859, Matti s.1862. Katrina 1864, Thomas 1874. Reginan isä oli metsänvartija Petter Hirvonen ja äiti Anna Silvennoinen. Pekka Tanskasen isä Henrik oli siirtynyt Ruskealasta Salmijärvelle metsänvartijaksi 1860-luvulla. Henrik Tanskanen kuoli 13.10.1889 ja hänen tilalle tuli metsänvartijaksi Miihkali Timoskainen s.10.7.1853 Kuolismaassa (Jakunvaara), k.7.4.1928 Salmijärvellä. Hänen vaimo oli Suojärveläinen Akiliina Timoskainen s.13.06.1860. Miihkali oli parantaja ja metsämies, joka oli kiinnostunut karhunpyynnistä. Timoskaisen jälkeen Salmijärven metsänvartijana toimi 1930-luvun loppuun saakka kuuluisa karhunkaataja ja kaukopartiomies Mikko Krökki s.9.7.1895 Suojärven Vegaruksen kylässä. Mikon vaimo oli Liusvaaralainen Marfa Jermeintytär Martiskainen s.1899. Henrik Tanskasen poika, Henrik Tanskanen s.1856, oli metsänvartijana Liusvaaran Näätänimellä. Hänellä oli vaimona Anna Liisa Savolainen s. 1857. Heillä oli ainakin yksi poika August Johannes, joka syntyi 22.3.1880. Liusvaaran kylän itäpuolella Porajärvelle johtavan tien varressa oli Terkkälä -niminen metsänvartijantalo (Ruhasen salojen metsänvartija), jossa toimi metsänvartijana vuosina 1868 - 1913 Prokopei Abramoff Pajari s. 07.05.1841 Salmijärvellä. Leppäsenahossa joka sijaitsi Liusvaaran ja Salmijärven välillä toimi metsänvartijana Mikko Lyhykäinen. Samalla tilalla metsänvartijana toimi aiemmin Siidor Vlasoff s.14.9.1855, hänen jälkeen Jefim Larioninpoika Vlasov s.12.1.1870 ja myöhemmin mummoni pikkuserkut Jehki ja Vassu Vlasoff.
Metsänvartija Pekka Tanskasen kuoleman jälkeen Kuuttivaaran, Kuolismaan ja Liusvaaran salokylillä saatiin kokea suuria muutoksia. Maaliskuussa 1924 Kuuttivaarassa ja Naarvan vaaralla oli lunta lähes 150 cm, muualla Ilomantsissa oli lunta 100 - 120 cm. Samanlaisia runsaslumisia vuosia oli aiemmin vuosina 1859-60, 1866-67 ja 1880-81. Heinäkuun puolivälissä vuonna 1925 Kuuttivaaralla riehui salaman sytyttämä metsäpalo, joka tuhosi satojen hehtaarien alalta hyvää mäntymetsää, mutta Kuuttivaaran talo säilyi palossa vahingoittumattomana. Paloa sammuttamaan määrättiin Kuolismaan ja Liusvaaran miehiä ja he sammuttivat paloa parhaimpaan heinäaikaan viikon ilman palkkaa. Eräs Liusvaaralainen mies kyseli metsäpäälliköltä "Miksi meille rajalaisille ei makseta tästäkään työstä palkkaa". Laatokka-lehdessä kerrottiin: "Ilomantsin Kuuttivaarassa lähellä Suojärven rajaa syntynyt metsäpalo levisi viiden kilometrin laajuudelle, turmellen suunnattomasti valtion metsää". Heinäkuussa 1925 rajan takana Neuvostoliiton puolella paloi tuhansia hehtaaria metsää ja kaksi kylää tuhoutui tulipaloissa. Eräs lehti kirjoitti 31. heinäkuuta "Rajaseudulla ovat raivonneet metsäpalot jo puolitoista kuukautta entisellä voimalla. Koko rajantakainen seutu on yhtenä tuli- ja savumerenä, jos tuuli kääntyy, uhkaa Suomen metsiä suuri vaara. Ilomantsissa on palot levinneet rajan takaa kilometrien pituudelta ja noin kolmen kilometrin syvyydeltä. Paloja sammuttamassa on 380 sotilasta, 120 rajamiestä, 70 miestä Viipurista ja sadoittain paikallista väestöä. Venäjän puolelta on palanut Lentieran ja Kipon kylät. Lupasalmen kylän läheisyydessä on 1 000 ha metsäpalo"
Samana vuonna valmistui autolla ajettava maantie Kuolismaasta Liusvaaraan ja tietä alettiin rakentaa Kuolismaasta Kuuttivaaran kautta Salmijärvelle. Kuuttivaaran, Salmijärven ja Vaaksauksen alueelle saapui paljon metsätyömiehiä ja uittoporukoita.
Syynä tähän oli rautatien valmistuminen Naistenjärvelle ja suurten puunjalostustehtaiden tulo Suojärvelle. Kuuttivaaran läheisyyteen rakennettiin suuria metsäkämppiä mm. Hirvivaaraan (Hirvisärkälle Hirvilammen rantaan), Ruhalammelle, Kontiojärvelle ja Tsudojärvelle. Suojärven pohjoisen hoitoalueen metsissä, johon kuuluivat Salmijärven, Kuuttivaaran ja Vaaksauksen salot, urakoivat Metsähallituksen lisäksi Enso Gutzeit, O.Y., Carelia Timber C:o Ltd., Aunuksen Puuliike Oy, Torasjoen saha Oy, sekä Suojärven Uittoyhdistys. Metsä- ja uittotyöt työllistivät 1920 - 1930 luvuilla satoja miehiä ja kymmeniä naisia Kuuttivaaran takaisilla salomailla.
Kuolismaan sairasmajalla vieraili sen 15-vuotisen toiminta-aikana mm. Suomen presidenteistä Mannerheimin lisäksi P.E. Svinhufvud ja Risto Ryti.
Kuolismaan sairasmajasta kirjoitti Helsingin Sanomat vuonna 1928 seuraava: "Sairasmaja sijaitsee ihanalla paikalla. Maja on hyvin rakennettu ja sen hoitajatar, neiti Nelli Markkula on mitä sopivin ja innostunein terveyssisar, joka on paikkakunnalla voittanut kaikkien luottamuksen. Majalla asuu myös Martta-neuvoja. Majan asujaimet ovat sinne perustaneet kauniin puutarhan." Sairasmajassa oli huone, jossa matkailijat saivat yöpyä kesäkausina ja huoneessa yöpyi talvella läheisen Kuolismaan kansakoulun oppilaita. Sairasmajassa kävi vuonna 1927 saamassa hoitoa 838 potilasta ja sairaanhoitaja on käynyt vuoden aikanan 157 kodissa. Sairaanhoitaja toimi sivutoimessa Kuolismaan ja Liusvaaran kouluissa terveydenhoitajana.
Talvisodan alussa Kuuttivaara jäi Neuvostoliiton haltuun ja siltä ajalta ei ole jäänyt mitään historiatietoja. Jatkosodan alkaessa 10. heinäkuuta 1941 suomalaisjoukot taistelivat reilun kuukauden Lutikkavaaran ja Kuolismaan hallinnasta ja 15. elokuuta 1941 Sissipataljoona yhden ensimmäisen pataljoonan miehet lähtivät marssien ja osa kuorma-autoilla kello 19.00 Kuolismaasta kohti Kuuttivaaraa. Moisionvaarassa (Motstonvaara) he pysähtyivät tauolle. Siellä oli ollut kaksi vuorokautta kolmas komppania ja sen miehet kertoivat, että Kuuttivaaran suunnalla ei ole tavattu neuvostojoukkoja. Ensimmäiset sissit saapuivat Kuuttivaaralle kello 21.30 ja marssijoukot tulivat puolen yön aikaan. Sissit majoittuivat yhdeksi vuorokaudeksi Kuuttivaaran talon viereen pystytettyihin telttoihin. Elokuun 16. päivänä kolmannen komppanian miehiä saapui kello 12.00 Kuuttivaaraan ja ensimmäisen komppanian sissit lähtivät kello 13.00 etenemään kohti Salmijärveä ja saapuivat perille Salmijärven palaneen rajavartioston alueelle kello 19.00. Toisen komppanian miehet ruokailivat Kuuttivaarassa ja jatkoivat etenemistä Salmijärven suuntaan kello 15.30. Salmijärvellä kaikki sissit olivat 17. heinäkuuta ja sieltä käsin sissit partioivat lähiseudun metsissä ja Vegaruksen tien suunnassa kaksi vuorokautta. Maanantaina 18.8.1941 kello 5.00 sissit lähtivät etenemään Vegaruksen tietä etelään ja kohtasivat neuvostojoukot Parkainsuon alueella kello 14.00. Kahden vuorokauden nahistelujen jälkeen eteneminen jatkui Vegaruksen kylään.
Ohessa erään sotilaan kertomus Kuuttivaarasta
Maanantaina
10. heinäkuuta kello 12.00 Kuuttivaaran taloa lähestyi Salmijärven suunnalta kävellen
Karhumäestä kesäkuun alussa lähteneet 985. Ilmansuojelukomppanian ja 66.
Ilmavalvontakomppanian miehiä. Joukkueenjohtajana toiminut luutnantti
Veijo Laakkonen saapui ensimmäisenä vaaran päällä olevan talon pihaan. Hänen radiomiehensä
lähettivät tiedon asemapaikasta Ilomantsiin ja puhelimessa ollut kapteeni
Heimonen käski miehiä jäämään Kuuttivaaraan siksi aikaa, kunnes sinne saapuu
Salmijärvelle komennettu luutnantti Filppun joukkue. Miehiä saapui
Kuuttivaaraan talolle lisää ja pian talon pihalla oli 30 miestä. Sotilaat
olivat perääntyneet kesän aikana Karhumäeltä Suojärven kautta Vegarukseen ja
sieltä edelleen Salmijärvelle 7. heinäkuuta 1944. Salmijärvellä he olivat lähes
kolme vuorokautta. Luutnantti Veijo Laakkosen käskettiin 9. heinäkuuta etenemään
Kuuttivaaran kautta Möhköön. Komentoporras oli siirtynyt autoilla jo lauantaina
8. heinäkuuta Kuuttivaaran kautta Ilomantsiin. Lauantain ja sunnuntain välisen
yön Laakkosen johdossa olevat ilmansuojelumiehet olivat majoittuneet
Salmijärvellä Mikko Krökkin taloon. Yöllä taloa kohti ampui venäläispartio ja
tulituksessa yksi Laakkosen sotilaista haavoittui vaikeasti. Sunnuntaina
joukkue lähti kello kahdeksan jälkeen siirtymään Salmijärveltä kalustoineen
reilun kymmenen kilometrin päässä olevaan Kuuttivaaraan.
Maanantaina 10. heinäkuuta kello 12.00 Kuuttivaaran
taloa lähestyi Salmijärven suunnalta kävellen Karhumäestä kesäkuun alussa
lähteneet 985. Ilmansuojelukomppanian ja 66. Ilmavalvontakomppanian
miehiä. Joukkueenjohtajana toiminut luutnantti Veijo Laakkonen saapui
ensimmäisenä vaaran päällä olevan talon pihaan. Hänen radiomiehensä lähettivät
tiedon asemapaikasta Ilomantsiin ja puhelimessa ollut kapteeni Heimonen käski
miehiä jäämään Kuuttivaaraan siksi aikaa, kunnes sinne saapuu Salmijärvelle
komennettu luutnantti Filppun joukkue. Miehiä saapui Kuuttivaaraan talolle
lisää ja pian talon pihalla oli 30 miestä. Sotilaat olivat perääntyneet
kesän aikana Karhumäeltä Suojärven kautta Vegarukseen ja sieltä edelleen
Salmijärvelle 7. heinäkuuta 1944. Salmijärvellä he olivat lähes kolme
vuorokautta. Luutnantti Veijo Laakkosen käskettiin 9. heinäkuuta etenemään Kuuttivaaran
kautta Möhköön. Komentoporras oli siirtynyt autoilla jo lauantaina 8.
heinäkuuta Kuuttivaaran kautta Ilomantsiin. Lauantain ja sunnuntain välisen yön
Laakkosen johdossa olevat ilmansuojelumiehet olivat majoittuneet Salmijärvellä
Mikko Krökkin taloon. Yöllä taloa kohti ampui venäläispartio ja tulituksessa
yksi Laakkosen sotilaista haavoittui vaikeasti. Sunnuntaina joukkue lähti kello
kahdeksan jälkeen siirtymään Salmijärveltä kalustoineen reilun kymmenen
kilometrin päässä olevaan Kuuttivaaraan.
Luutnantti Laakkonen sai puhelun Ilomantsista kello 16.30. Kapteeni Heimonen
pyysi Laakkosta lähettämään partion tutkimaan Salmijärven suunnan tilannetta.
Sää oli pilvistynyt iltapäivän aikaan ja luutnantti kyseli vapaaehtoisia. ”Kuka
haluaa lähteä Salmijärven suuntaan tiepartioon?”. Miehet olivat väsyneitä ja
partioon halukkaita ei löytynyt. Luutnantti käski alikersantti Lehdon ja
kolme miestä partioon. Miehet lähtivät vastahakoisesti kävelemään idän suuntaan
konepistoolit olalla. Partio eteni Leppäsenahossa olevan Vlasoffien talolle
saakka. Siinä vaiheessa alkoi ripsiä vettä. Leppäsenahossa miehet pitivät
hetken aikaa sadetta ja kun sade lakkasi, alikersantti Lehto päätti, että
partio palaa takaisin Kuuttivaaraan. Miehet nousivat Kuuttivaaran mäelle kello
18.00 ja menivät Laakkosen luokse. Alikersantti Lehto kertoi, että mitään
erikoista he eivät nähneet partiomatkan aikana.
Luutnantti Laakkosen joukkueeseen kuului 38 sotilasta. Kuuttivaaran torpan riiheen majoittui yöksi luutnantti Laakkosen kanssa 14 sotilasta, saunaan majoittui alikersantti Lehto ja seitsemän hänen ryhmänsä sotilasta. Kuuttivaaran taloon jäi yöksi ilmansuojelukomppanian radioryhmä, johon kuului yhteensä kahdeksan miestä. Kuuttivaaran talon pihapiirissä olevien korkeiden kuusien suojaan tehtiin asemat mukana oleville pikakiväärimiehille. Myös Riihen taakse Laakkonen määräsi yhden miehen vartioon. Osa miehistä meni nukkumaan, osan jäädessä vartioon määrätyille vartiopaikoille. Alkuyöstä vesisade koveni ja se kasteli pihalla olevat miehet. Laakkonen käski miehiä siirtymään sateen suojaan, jättäen vain talon lähellä olevien korkeiden kuusien alle ja riihen nurkalle vartiomiehet. Yöllä kello 3.00 Laakkoselle ilmoitettiin radiolla, että Liusvaaran alueella oli nähty kuusikymmentä venäläistä partisaania ja ne olivat mahdollisesti tulossa Ilomantsin suuntaan. Laakkosta käskettiin olemaan varuillaan venäläisosaston takia. Laakkonen arveli, että joukkue on etenemässä Ilomantsia kohti suoraan Sulkulammen kautta, tuskin ne tulevat tänne syrjätielle!
Aamuyöllä sade jatkui ja pääosa miehistä nukkui rakennusten sisällä.
Aamulla miehet heräsivät sateen lorinaan. Sade jatkui kovana keskipäivään
saakka, jolloin aurinko näyttäytyi pilvien raoista. Miehet nukkuivat aamupäivän
sisätiloissa, osan pelatessa korttia riihessä. Kello 9.00 luutnantti Laakkonen
sai käskyn lähettää partion itään Leppäsenahon tilalle ja sieltä edelleen
Salmijärven suuntaan. Partion tehtävänä oli etsiä venäläispartisaanien jälkiä
niin kauan, kunnes ne löydetään. Kello 9.40–10.00 kapteeni Heimonen soitti
luutnantti Laakkoselle, käskien Laakkosta lähettämään väijytyspartioita
Kuuttivaarasta Salmijärvelle johtavan tien varteen. Kapteeni Heimonen otti
uudelleen yhteyttä Kuuttivaaraan luutnantti Laakkoseen kello 13.40. Laakkonen
kertoi kapteenille, että partiot ovat lähteneet Salmijärven suuntaan ja että
kaikki on kunnossa Kuuttivaarassa.
Iltapäivällä kello 15.45 Kuuttivaaran koillispuolen metsästä ja Salmijärven
suunnalta avattiin pikakiväärituli vartiopaikalla olevia miehiä kohti. Samalla
Kuuttivaaran rakennuksia kohti ammuttiin metsästä kymmenillä konetuliaseilla.
Vartiopaikalla olleet sotilaat kaatuivat ensimmäisenä vartiopaikalle, ja sen
jälkeen pikakivääri suuntasi tulen vaaran päällä olevaan taloon, sen itä- ja
eteläpuolella oleviin riiheen ja saunaan. Riihessä olleista kuoli luoteihin
muutama mies. Henkiin jääneistä osa pääsi ulos ilman aseita ja reppuja.
Saunassa olleista miehistä alikersantti Lehdon perässä tuli ulos pari miestä. Ensimmäisenä
saunasta ulos rynnännyt sotamies Kiuru kaatui saunan pihamaalle venäläisluodin
lävistämänä. Venäläisiä sotilaita oli tullut saunan molemmille puolille ja
kolme Lehdon miestä päätti antautua, nostaen kädet ylös. Alikersantti Lehto juoksi
puikkelehtien ja pääsi Ylä-Kuukausjärvelle johtavalle polulle. Vaaran
eteläpuolella olevan suon takaa avattiin Lehdon suuntaan pikakiväärituli ja sen
jälkeen Lehto käänsi kulkusuunnan pohjoiseen. Hänen kintereillensä oli saapunut
talosta paenneita miehiä. Lehto ja hänen seurassa olevat sotilaat lepäsivät
vasta Kuuttilammen rannalla ja kuuntelivat Kuuttivaaralta kuuluvaa ammuntaa.
Riiheen jääneiden sotilaiden tila oli heikko. Venäläiset sotilaat ovat
keskittäneet kaiken tulivoiman riiheen, johon osui kymmenien aseiden tuli.
Kolme sotilasta hyppäsi ulos riihestä ja he kaikki saivat surmansa pihalla
olleiden venäläisten avattua konepistoolitulen miehiä kohti. Pihamaalle tulleet
venäläisjoukot huusivat suomalaisille antautumiskomentoja. Kun riihessä oli
hiljaista, sinne meni viisi ruskeapukuista venäläissotilasta konepistoolit
kädessä. Venäläinen partisaaniupseeri kysyi selkeällä suomen kielellä, ”Kuka
teistä on upseeri?” Haavoittunut luutnantti Laakkonen nosti käden ylös ja sanoi
”Minä olen!” Partisaaniupseeri kysyi uudestaan ”Oletteko te luutnantti
Laakkonen!” Veijo Laakkonen ihmetteli, mistä partisaaniluutnantti tiesi hänen
nimensä, mutta vastasi ”Minä olen!” Laakkonen aneli tämän jälkeen venäläisiltä:
”Älkää ampuko minua”! Partisaaniluutnantti käveli Laakkosen eteen ja ampui
haavoittunutta miestä konepistoolilla päähän. Riihessä olevista miehistä viisi
oli vielä hengissä, mutta pääosa heistä oli haavoittunut vakavasti. Miehet
komennettiin riihestä ulos. Kun kaikki olivat ulkona, partisaaniluutnantti
käski sotilaita ja riihen pihamaalle venäläiset partisaanit teloittivat
konepistooleilla haavoittuneet suomalaiset sotilaat. Partisaanit menivät
uudelleen riihen sisälle ja he ampuvat lattialla makaavia suomalaisia
päähän.
Tämän jälkeen venäläinen partisaaniupseeri käski miehiä
sytyttämään riihen palamaan. Sisällä uunin päällä piiloutunut sotamies
Johansson havahtui palamisääniin ja kapusi uunilta lattialle. Hän oli nähnyt
venäläissotilaiden raakalaismaisen teloituksen lähietäisyydeltä. Ulkoa
kuuluneet äänet olivat kaikonneet ja palavasta riihestä lähti Johansson pyrkimään
ulos. Juuri kun mies oli hyppäämässä ovesta ulos, riihen nurkalta kuului
juoksuaskelia. Päähän haavoittunut Johansson palasi takaisin sisälle ja
piiloutui uunin taakse. Ovelle tuli venäläinen partisaani, joka heitti sisään
käsikranaatin. Sen tarkoituksena oli varmistaa venäläisten tekemä tuhotyö.
Tämän jälkeen kaikki hiljeni, ainoastaan palavasta riihestä kuului voimakasta
ritinää. Johansson hiipi uudelleen ulko-ovelle ja hyppäsi palavasta riihestä
ulos. Johansson hoiperteli kauemmaksi riihestä ja rojahti sateen kastelemaan
heinikkoon. Maassa Johansson huomasi, että myös talo ja sauna olivat tulessa.
Talossa oli venäläisten partisaanien hyökkäyksen alkaessa kahdeksan miestä. Kun
pahin luotikuuro oli hellittänyt, neljä miestä laskeutui yläkerrasta
alakertaan. Kaksi radiomiestä pääsi pakenemaan talon lähellä olevaan
ruispeltoon, kaksi piiloutui kellariin ja neljä miestä jäi yläkertaan.
Kellarissa olleet miehet avasivat tulen pihalla tulleita venäläisiä kohti.
Hetken päästä venäläiset partisaanit heittivät kranaatteja kellariin.
Kellarissa olleet miehet hiljenivät ja tämän jälkeen partisaanit sytyttivät
talon tuleen. Yläkerrassa olleet neljä miestä laskeutuivat alakertaa. Koska
tupa oli savua täynnä, he siirtyivät tuvasta kamarin puolelle. Miehet
huomasivat, että kamarin ikkuna oli ruispeltoa kohti ja venäläiset olivat talo
toisella puolella pihamaalla. Toivorikkaina miehet hyppäsivät ikkunasta ulos ja
juoksivat korkeaan ruispeltoon. Kun miehet olivat laskeutumassa Kuuttivaaran
peltoa alas, huomasivat venäläiset miesten paon ja aloittivat ampua
konepistooleilla miesten suuntaan. Pakenevat miehet pääsivät suojaavan metsän
sisään ja vasta siellä he huomasivat, että Kuuttivaaran talon lisäksi sauna ja
riihi olivat täyden palamisen vaiheessa. Ainoastaan navettarakennus oli jätetty
polttamatta.
Kello oli 16.40, kun miehet jatkoivat matkaa Kuolismaan suuntaan. Luutnantti Filppun
joukkueen saapui Kuuttivaaraan kello 17.00 8vajaat 30 sotilasta). He löysivät Kuuttivaarasta kolme tulessa
olevaa rakennusta. Saunan läheltä metsästä löytyi pahasti haavoittunut sotamies
Kiuru ja palavan saunan luota kaksi päähän ammuttua sotamiestä. Riihen pihalla
oli kolme teloitettua miestä ja sisältä löytyi viisi teloitettua ja pahasti
palanutta sotilasta. Yksi heistä oli luutnantti Laakkonen. Vartiopaikalta
löytyivät kaatuneet sotamiehet. Kello 19.00 Kuuttivaaraan saapui autolla
kapteeni Heimonen ja luutnantti Olli, sekä kaksikymmentä miestä. He lähettivät
komentopaikalle tiedon tästä karmeasta venäläisten partisaanien teosta. Pakoon
päässeistä luutnantti Laakkosen sotilaista viisi palasi 12. heinäkuuta kello
12.50 mennessä Kuolismaassa olevaan tukikohtaan. Loput kadonneista sotilaista
olivat jääneet vangeiksi. Vangeiksi jääneet sotilaat oli kuljetettu Isolle
Auhtonsuolle, jossa partisaanit kuulustelivat miehiä. Kuulustelujen päätteeksi partisaanit
teloittivat suomalaiset!
Kuuttivaaralla olleen Punaiset Partisaanit nimisen osaston johtajana olisi erään tiedon mukaan toiminut Pietarissa suomalaisperheeseen syntynyt Jorma Kukkonen. Hänen on kerrottu olleen jatkosodan aikana mm. Rukajärven ja Uhtuan suunnilla partisaanien johtajana sekä tiedustelupäällikkönä. Kukkonen ylennettiin kesällä 1944 majuriksi. Kukkosen laatimia kuuluistelupöytäkirjoja on luettavissa Rukiver -nimisessä kirjassa, sen ovat kirjoittaneet Teuvo Alava, Dmitri Forolov ja Reijo Nikkilä. En pysty varmalla sanomaan, oliko Kukkonen Kuuttivaarassa, koska partisaanien johtajan nimestä löytyy useita versioita.
Punaiset partisaanit tuhosivat pioneerikolonnan 13.–14. heinäkuuta Kuuttivaaran ja Salmijärven tiellä, sekä Liusvaaran ja Kuolismaan tiellä 20. ja 21.7.1944? Partisaanit teloittivat lähes 60 suomalaista sotilasta kolmen päivän aikana 11. – 14.7.1944 ja 21.7.1944 vielä 18 (lisäksi 12 suomalaista jäi kadoksiin). Eloon jääneet olivat kertoneet partisaanien puhuneen selvällä Suomen kielellä?
Se milloin Jorman perhe palasi Helsingistä Pietariin ei ole tiedossa. Vuoden 1917 ja 1918 muutoista ei löydy tarkkoja tietoja sisällissodan vuoksi. Lisäksi kirkonkirjoja ei löydy kaikista seurakunnista 1900-luvun alusta eteenpäin.
Tapasin entisen partisaanin Tenho Nygårdin toukokuussa 1995 Petroskoissa. Kysyin häneltä Ilomantsin sodanaikaisista tapahtumista, mutta hän ei vastannut kysymykseeni. Tenho oli kesällä 1941 Ilomantsissa ja hänen partisaaniosastonsa oli majoittunut Lutikkavaaran koululle. Hänen myöhemmät kertomukset kesän 1941 tapahtumista eivät pidä täysin paikkaansa, niissä on virheitä, mutta virheet johtunee kalentereiden erilaisuudesta. Se olivatko Tenho Nygård tai Jorma Kukkonen Kuuttivaaran partisaanien komentajana, ei ole selvinnyt minulle.
Olin kesän alussa 1995 Petroskoissa, jossa Tenholle myönnettiin Karjalan tasavallan kunniakirja. Hän oli tuolloin jo vanha mies, päällisin puolin hyväkuntoisen näköinen. Tilanne alkoi siitä, että menimme taidemuseoon, jonka kabinetissa oli menossa juhlaillallinen. Museon puolelle tuli suurikokoinen vanha eversti, joka puhui meille kymmenkunta minuuttia. Meidän ryhmässä ollut Dementjeff sanoi puheen jälkeen everstille, että olemme Suomalaisia, emmekä ymmärtäneet puhetta. Eversti oli hetken hämillään ja kutsui meidät. Siellä oli menossa ruokailu ja pöydässä iatui ruskeaan villakankaasta tehtyyn pukuun pukeutuneen noin 70 - 80 vuotta vanha mies. Mies oli noin 175 senttiä pitkä ja hoikka, vakavailmeinen. Hänellä oli kaksi kunniamerkkiä, joista toinen oli näkemäni perusteella Punalipun kunniamerkki ja toinen Isänmaallisen sodan kunniamerkki? Hän puhui erittäin hyvää Suomea ja tunnistin hänet myöhemmin Tenho Nygårdiksi ja matkallamme ollut tulkki vahvisti tiedon. Tenho palveli myöhemmin jatkosodassa 71. kivääridivisioonan joukoissa mm. Ilomantsissa kesällä 1941.
Kuuttivaarassa katosi partisaanien iskun aikana sotilaita 11.7.1944 ja heidät on julistettu kuolleeksi: Heidän, Jorma Kukkosen laatimien kuulustelupöytäkirjat löydät Rukiver -nimisestä kirjasta.
Bohm
Eino s.17.09.1909 Helsinki 985.
Ilmansuojelukomppania (211008)
Erving
Urho s.06.06.1913 Joroinen 985.
Ilmansuojelukomppania (206321)
Hänninen
Bruno s.13.03.1917 Vilppula 985.
Ilmansuojelukomppania (086568)
Kervinen
Veikko s.08.06.1924 Puumala 985.
Ilmansuojelukomppania (073748)
Kulmala
Matti s.21.03.1914 Suodenniemi 985.
Ilmansuojelukomppania (397937)
Peltoniemi
Pentti s.05.07.1915 Ulvila 985.
Ilmansuojelukomppania (399502)
Pienmäki
Pentti s.21.07.1923 Petäjävesi 985.
Ilmansuojelukomppania (020786)
Rejström
Birger s.6.05.1912 Hanko (kers.)985.
Ilmansuojelukomppania (228001)
*) 284–290 partisaaniosasto Krasnyi partizan, Punainen partisaani niminen n. 60 miehen vahvuinen osasto hyökkäsi 11.7.1944 kello 15.45 Kuuttivaaran metsänvartijan tilalle ampuen taloon ja riiheen yhteensä 11 sotilasta ja luutnantti Veijo Laakkosen. Iskussa haavoittuneet partisaanit teloittivat päähän ampumalla. Kuuttivaaran metsänvartijantilalle oli majoittunut 10.7.1944 985. Ilmansuojelukomppanian miehiä. Riihessä oli levossa 15 miestä, saunassa kahdeksan miestä ja talossa kahdeksan miehinen radioryhmä. Iskun jälkeen partisaanit sytyttivät riihen, saunan ja talon tulee, jolloin osa kaatuneista paloi pahasti tulipalossa. Navettarakennus jäi partisaaneilta polttamatta. Partisaaniosasto otti seitsemän miestä vangiksi Kuuttivaaralta. Suomea hyvin puhuva suoritti miesten esikuulustelun, ja niiden jälkeen partisaanit teloittivat koko ryhmän. Samalla kertaa vangeiksi joutuivat stm. Bohm Eino, korpr. Erving Urho, stm. Kervinen Veikko, stm. Kulmala Matias, stm. Peltoniemi Pentti, stm. Pien-mäki Pentti ja kersantti Rejström Birger. Partisaaneilla oli ruskeat kesäpuserot päällä, venelakit päässä ja automaattiaseet. Tapahtumasta on kertonut Sven Torsten Johansson s. 09.03.1920, hän oli yksi iskusta selvinneistä. Telotuspaikka on Kuutivaaran ja Ylä-Kuukausjärven ja Sienikankaan välinen suoalue, jonne partisaanit pakenivat iskun jälkeen.
Mistä nimi Krasnyi Partizan? Vieljärven lähelle, Seesjärven Sellin kylään perustettiin 1800-luvun lopussa saman niminen kolhoosi. Uskoisin, että joku ao. kolhoosissa työskennellyt henkilö on keksinyt nimen partisaaniryhmälle tai kolhoosi oli Karjalan parhaimmistoa?
Loppuyhteenveto 11.7.1944 partisaanien iskusta Kuuttivaaraan:
Partisaaniosasto siirtyi 11.7.1944 Kuuttivaaran iskun jälkeen Ilomantsin ja Suojärven saloille. Pakoreissun aikana partisaanit veivät mukana suomalaissotilaat ja teloittivat ne pakomatkan aikana. Partisaanien perään lähetetyt Suomalaiset etsintäpartiot kadottivat partisaanien jäljet ja etsinnät päätettiin lopettaa 13. heinäkuuta 1944.
Heinäkuun 12. päivänä Salmijärven ja Vegaruksen väliselle tielle asetettiin
siltavartiot. Jokilammen sillalla Lylykankaan läheisyydessä oli siltavartio, jota
vastaan hyökkäsi partisaaniosasto. Koivisto Jorma s. 30.03.1925 ja Kyllönen Urpo
s. 25.03.1925 kaatuivat partisaanien iskussa, he olivat siltavartiossa Lylykankaan
Jokilammella. Partisaanien takaa-ajoon määrätyt lähtivät kuorma-autolla etsimään
partisaaneja ja partisaanit avasivat tulen autoa kohti ja iskussa kaatuivat
Vegaruksen alueella Vihtori Hokkinen s.19.03.1922, Oskari Pernu s. 20.12.1919,
Matti Petrelius s. 28.02.1925 ja Aake Pokka s. 23.12.1921.
Ahonen Eino s. 07.04.1918 Rautavaaralla 21. prikaati, 14. komppania
Anttila Eino s. 05.12.1905 Ylivieska 21. prikaati, 15. komppania
Hvitsjö Birger s. 22.11.1918
Kemiö 21. prikaati
14. komppania
Kirves Eemil s. 29.06.1906 Andrea 21. prikaati, 14. komppania
Knuuttila Eino s. 31.12.1915
Yläne 21. prikaati,
III pataljoona
Koivula Jouko s. 09.12.1924
Lahti JR 56, III
kranaatiheitinjoukkue
Koskela Väinö s. 19.12.1904
Lehtimäki JR 5, 8.
komppania
Laato Tauno s. 19.04.1914 21.
prikaati, 16. komppania
Leivo Paavo s. 30.07.1917 Yläne JR 56, 9. komppania
Matikainen Eero s.
21.01.1916 Kuolemanjärvi 21.
prikaati 14. komppania
Peltola Toivo s. 12.12.1904 Kauhava JR 56, 9. komppania
Penttilä Eero s. 04.07.1920 Tarvasjoki 21. prikaati, 15. komppania
Rongas Alfred s. 13.07.1905 JR 5, 8.
komppania
Rontu Eero s. 07.11.1922
Kivennapa 21. prikaati,
III pataljoona
Rämö Tenho s. 29.07.1917 Muolaa 21. Prikaati
Seppälä Reino s. 04.09.1922
Mynämäki JR 56, III
pataljoona
Tujula Jaakko s. 08.06.1925
Joutseno JR 56, 9. komppania
Vaahtera Svante s.
18.08.1921 Turku JR 56,
9. komppania
Vilpas Saari s. 03.03.1904 Veteli JR 5, 9. komppania, toiminut ajomiehenä, saapunut
21. prikaatiin 14.07.1944. (JR 5 jäi Karjalan kannakselle, Kavantniemelle)
Aarne Nuottimäki s. 06.01.1904,
Kortesjärvellä saapunut 21.
prikaatiin 18.7.1944.
Penttilä Eero s. 04.07.1920
Tarvasjoella 21. prikaati,
15. komppania, ei tarkempaa katoamispaikkaa
Kävin kesällä 2002 Salmijärvellä, Leppäsenahossa, Kuuttivaaralla ja Kuolismaan kylissä. Olin silloin venäläisen rajakapteenin kanssa menossa Suojärveltä Kuolismaahan ja Miikkulanvaaraan. Rajakapteenin nimi oli muistaakseni Olek Losnosov? Hänellä oli eväänä suolakalaa ja votkaa, minulla lihakukkoa, joka maistui Olekille. Hän kertoi kalastavansa paljon vapaa-aikana. Ajoneuvona meillä oli pieni rajamiesten käyttämä nelivetoinen partioauto. Edellä kuvattu tienristeys oli noin vajaa kilometri Salmijärveltä Liusvaaran suuntaan. Risteyksestä erkani tiet Salmijärvelle, Liusvaaraan ja Kuuttivaaraan. Risteyksestä liusvaaran suuntaan noin kahden kilometrin päässä oli Leppäsenahon tila, jossa näkyi vanhojen rakennusten paikat ja metsittyneet pellot.
Lähteet:
Jatkosodan sotapäiväkirjat
Ilomantsin seurakunnan kirkonkirjat
Karjalan maa 3.3.1987
Kansa Taisteli 4/58, Niilo Kenjakki
Suojärven ort. seurakunnan metrikat vuosilta 1880 - 1905
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti