Enska Kettunen

Enska Kettunen

maanantai 29. kesäkuuta 2015

Susitaival - Wolf route

Kesäkuun 29. päivänä oli lämmin ja aurinkoinen päivä. Lähdimme veljeni kanssa vaeltamaan Susitaivalta (Wolf's trail) Möhköstä eteenpäin. Maisemat ovat alkumatkasta todella kauniita, jos ei ota huomioon kesän 2013 myrskyn jälkiä. Polku on mielestäni helppokulkuinen ja vaativuustasolta huomattavasti helpompi, kuin Lapin vaellusreitit. Vaellan joka kesä, sekä täällä Ilomantsissa, että Lapissa. Lapissa olen vaeltanut pääasiassa Itä-Kairassa, mutta olen vaeltanut myös Utsjoella ja Pallas-Hetta tunturilla muutamia vuosia sitten. Saanatunturille yritin vaeltaa nuorempana kesällä 1974, mutta silloin vaellus tuntui liian rankalta nuoresta pojasta.
Vaskikäärme ((Anguis fragilis)

Matkan alkutaipaleella polullamme mateli vaskikäärme tai oikeastaan se on lisko. Vaskikäärme on vaaraton ja suojeltu liskoeläin jota ei saa tappaa. Vaskikäärmeen sukulainen sisilisko (Zootoca vivipara) on yleinen Suomessa asustava liskolaji. Oman talomme terassin alla sisiliskoja on kymmenittäin.  Yllä yksi "ystävistämme", joita on mukava seurata. Jos saan liskon kiinni, laitan sen usein paidan sisäpuolelle, josta lisko yrittää päästä pois ulkoilmaan.
 Eteläinen Pitkäjärvi

Susitaipaleen varrella on kauniit maisemat, varsinkin Öykkösenvaarasta eteenpäin Pohjoisen Pitkäjärvelle saakka. Osa reitistä kulkee rauhoitetulla alueella ja sinne on jätetty vuonna 2013 myrskyssä kaatuneet puut. Puita on mennyt nurin tuhannen kuutiota. Toinen kaunis osuus on lähellä Patvinsuota oleva osuus.


Susitaival retkeilypolku 
Eteläinen Pitkäjärvi 
Vanha tukkipuiden siirtoura, jota pitkin hevosilla vedettiin tukit järvestä toiseen. 
Ennen vanhaan puut kaadettiin saloilla ja vedettiin hevosilla lampien ja järvien rantaan. Keväällä puut uitettiin järvien ja jokien kautta sahoille. Yllä oleva Myllylammen särkän yli johtava hevostie, josta hevosilla päästiin ajamaan korkean särkän takana olevalle Sysmäjärvelle. Sysmäjärveltä puut uitettiin järven yli toiselle myllylammelle ja sieltä Myllyjoen kautta Nuorajärven puolelle. Nuorajärvellä tukit tehtiin lautoiksi ja kuljetettiin Koitajoen ja Pielisjoen kautta eteenpäin sahoille.  
Myllypuron silta
 Myllypuro, josta esi-isäni omisti osuuden 1800-luvulla. 
Myllypurossa oli 1800-luvulla pieni mylly
Myllylampi
Pohjois Pitkäjärven autiotuvalle on matkaa Möhköstä 12,5 km ja majaan mahtuu yöpymään 8 henkeä. Varustuksena on kamina, joka on tosin huonokuntoinen, mutta toimiva. Lapissa vuosikymmeniä vaeltaneena toiveena olisi (toive retkeilypolkua kunnossapitävälle Ilomantsin Brihoille), että autiotupaan tehtäisiin kunnon  sahapukki, jotta puut saisi sahattua helpommin. Myös toiveena olisi uusi kirves. Nykyinen kirves on enemmän moukari kuin kirves.  
 Autiotupa

Vaeltaja tauolla Myllylammen ranalla
Pohjoinen - Pitkäjärvi
Susitaival on lähes sata kilometriä pitkä vaellusreitti Ilomantsin Möhköstä Lieksan ja Ilomantsin rajalla olevalle Patvinsuolle. Reitin varrella on useita kauniita osuuksia, osa matkasta tosin kulkee teitä pitkin. Mutta suosittelen vaellusreittiä kaikille vaelluksesta ja kauniista maisemista nauttiville ihmisille. Majapaikkoja on Pitkäjärven autiotuvan lisäksi Särkkäjärven autiotupa, Kaunisjärven laavu, Jorhon kämppä, Naarvassa varaustupa, Saarikosken laavu, sekä Suomujoella ja Patvinsuolla olevat laavut.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti