Enska Kettunen

Enska Kettunen

perjantai 13. maaliskuuta 2015

Maaliskuun hangilla - March, the crust of snow

Kevät on tullut Suomeen. Taas kevät on muutamia viikkoja etuajassa. Toista viikkoa kestänyt lämmin kausi on laskenut lumen syvyyttä 30 - 40 senttimetriin. Tällä viikolla pakkasyöt ovat kovettaneet onneksi hankien pinnat koviksi. Kova hanki säilyy iltapäivälle saakka, vaikka päivällä lämpötila nousee plussan puolelle. 
Hangella on hyvä hiihdellä, varsinkin kun hiihtäjän ympärillä on kaunis Suomalainen luonto. Jään pinnalla on vain muutamien senttien lumikerros. Hangen pinta on kova, siinä sukset liukuvat hyvästi.
Hiihtelin erään työpäivän jälkeen ilta-auringon paisteessa pitkän järven päähän, jossa on tuttu majavan käyttämä puro. Kesäisin käyn katsomassa lammella majavan pesää. Kevättalvella käyn yleensä katsomassa, onko lähistöllä talvehtiva karhu jo herännyt talviunilta. Yleensä se herää maaliskuun alussa ja käy purolla, kiertäen puroa ympäri.
Tänä keväänä karhu on jatkanut talviunia myöhään tai sitten se on kaadettu edellisenä syksynä. Juuassa sadan kilometrin päässä, karhu oli purrut pesälle tullutta naista. Jos tietää missä karhun talvipesä on, kannattaa kiertää pesä kaukaa. Talviunilta herätetty karhu saattaa olla pahalla päällä, jos talviunet ovat jääneet huonoiksi. Majavan purolla oli käynyt noin viikkoa aiemmin ahma, kuten monina aiempina vuosina.  
Metsässä olevien koivujen latvassa ruokaili teeriparvi, joka säikähti hiihtäjää. Parvi lensi toiselle puolelle järveä. Teeret alkoivat pitää ensimmäistä kevään konserttia.
Majavan puro pysyy sulana lähes koko talven ajan. Yöpakkaset jäädyttävät puron pinnalle ohuen jääkerroksen, joka sulaa päivän aikana auringon lämmittäessä ilman lämpötilan plussan puolelle.

Auringon laskiessa iltapäivällä hangen pinnassa oleva pehmyt kerros alkaa jäätyä ja aamuun mennessä hanki on taas kivikova.
Majavapuron takana on suo, jonka läpi virtaa vettä toisesta lammesta majavan pesälampeen. Puron jään päällä näkyy muutaman viikon takaisia ahman jälkiä.
Majava kaataa vuoden aikana useita puita lammen rannoilta ja pätkii ne muutaman metrin pituuteen. Lyhennetyt tukit majava uittaa lammen toisella puolella olevaan pesään. Nyt pesä on paksun lumikerroksen alla, en lähde häiritsemään majavan talviunia.
 Kevään auringonpaiste sulattaa etelärinteessä olevan lumen. Lumen alta paljastuu kiviröykkiöt ja jäkäläinen maanpinta.
Vanhan männyn juurakko on saanut viettää majavalammen rannalla vuosikymmeniä koskemattomana. Puun runko on vuosisatojen saatossa maatunut mullaksi
Järven rannalla on pieni kivikkoinen saari. Saarella ei ole tietojeni mukaan nimeä. Lähistöllä on toinen suurempi saari, jonka nimenä on Lapinsaari. Aiemmin puhuttiin, että siellä asui Ilomantsin viimeinen Lappalainen 1600-luvulla. Ilomantsin paikkojen nimistössä on paljon Lappalaisnimiä.
Kevätaurinko alkaa lämmittää maaliskuussa, mutta auringon laskiessa lämpötila laskee nopeasti pakkasen puolelle. Keväthangilla hiihtäminen on minulle vuoden kohokohta. Aurinko lämmittää hiihtäjää ja samalla saa nauttia kauniista Suomen luonnosta. Valoa on paljon ja ilma on raikasta, varsinkin aamuvarhain tai illalla auringon laskiessa.

Hiihtäminen järven jäällä oli helppoa ja matkaa kertyi lauantaina noin 16 kilometriä, pääosin Nuorajärven ympäristössä. Kävimme paistamassa makkaroita Härmönsaaressa. 

Joka kevät on pakko päästä katsomaan Lyröpurolle, että joko laulujoutsenet ovat saapuneet Lyörönlammelle. Tällä kertaa en nähnyt joutsenien jälkiä lammen rannalla, mutta kaunis suomalainen luonto palkitsi hiihtäjää.
Linnalammesta lähtee vedet virtaamaan Lyörölammen ja Lyröpuron kautta Kasinjärveen.
Maaliskuu on kauneinta aikaa Suomessa. Auringonpaiste on silloin voimakasta. Valkoinen lumi, vihreät metsät ja kirkkaan sininen taivas saa aikaan mahtavan väriloiston. Kuvauspäivän vastaisena yönä oli pakkasta kymmenen astetta, päivällä sää lämpeni plussan puolelle. 
Seuraavana aamuna lähdimme hiihtämään jään yli viiden kilometrin päässä olevalle Jänissaarelle.
Matkasta suurin osa oli kirkasta jäätä, jossa hiihtäminen oli tasatyöntöä. Jää oli halkeillut useasta kohti ja jää paukahteli ilman lämpötilan noustessa plussan puolelle.
Jään paksuus oli kuitenkin 40 cm, joka kestää ihmisen painon kaikissa tilanteissa. Pääsimme noin puolen tunnin hiidolla Jänissaareen, josta palasimme takaisin rantaviivaa pitkin. Rantaviivalla oli jään päällä muutama sentti lunta, joka mahdollisti luisteluhiihdon. Mutta yhteevetona viikonlopusta voidaan sanoa, että se oli muutamiin vuosiin kaunein viikonloppu!
Vanha majavanpesä Riihijoessa on hävinnyt menneen talven aikana. Syystalvella metsänharvennusta tehnyt metsäkone on raivannut pesän kuormaimella pois joesta.
 Riihijoki alkaa naapurikylän laitamilta ja päättyy Ilomantsin järveen. Joen vesi on tummaa, koska vesi tulee pääasiassa suometsistä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti