Enska Kettunen

Enska Kettunen

tiistai 3. maaliskuuta 2015

Hiihtoloma - skiing holiday in England

Kevät on edennyt maaliskuulle saakka ja hiihtolomakin on ohi. Yleensä olemme viettäneet hiihtoloman kotona, hiihtelemme lähialueen hiihtoladuilla. Tänä vuonna lähdimme hiihtolomalla Englantiin poikamme perheen luokse. Sää oli siellä oleskelumme aikana keskimäärin +3 - + 8 astetta, aurinko paistoi, mutta tuuli oli kylmää ja kosteaa. Matkamme oli ajoitettu sopivaan aikaan, koska vietimme lomamme aikana lapsenlapsemme yksivuotis-synttäreitä.
 
Cambringe on noin 100 000 asukkaan opiskelijakaupunki, jossa opiskelijoita lienee noin 40 000 eri puolilta maailmaa. Kaupungin kaduilla ja ravintoloissa oli paljon nuoria ihmisiä, joista pääosa lienee ollut juuri näitä kansainvälisiä opiskelijoita. Olin toista kertaa käymässä kaupungissa. Mielestäni sen yleisilme on positiivinen. Kaupungissa on paljon puistoja ja liikennettä on huomattavasti vähemmän esim. Lontooseen verrattuna. Kaduilla liikkuessa ei tullut tunnetta, että olisi tarvinnut pelätä varkaita tai väkivaltaa.



Tähän aikaan vuodesta ilma on vielä koleaa, mutta narsissi,  korookus ja jouluruusu olivat aloittamassa kukkaloistoa. Vaaleanpunaiset kirsikankukat olivat juuri auenneet. Kirsikkapuut värittivät kevään koleita kadunvarsia.  Puutarhoihin oli istutettu eri värisiä orvokkeja ja muita kevään kukkia. Joissakin puutarhoissa oli kukkivia pensaita, joita ei täällä Suomessa kasva.



Kaupungin halki virtaavan joen varsilla oli kymmeniä asuntolaivoja, joissa asutaan läpi vuoden. Lämmitys tapahtuu monissa laivoissa puulla tai priketeillä. Joissakin on generaattorit, joilla tuotetaan tarvittava sähkö. Osalla on aurinkokennoja energian tuottamiseen. Yksi vanha asuntolaiva oli myynnissä, hinta vain 50 000 puntaa! Sillä rahalla saisi Suomesta kesämökin tai kaksion ja maaseudulla jopa kolmion.




King's College park

Cambridgessä on useita yliopistoja, jotka sijaitsevat kaupungin läpi virtaavan joen varsilla. Pääosa yliopistorakennuksista on vanhoja ja ne ovat kuin keskiaikaisia linnoja. Koska Cambridge on kuuluisa vanhoista rakennuksista ja kirkoista, ne  sulautuvat hyvin kaupunkikuvaan. Yliopistot kisaavat kesän aikana soutumestaruuksista ja lähes kaikilla yliopistoilla näytti olevan soutuclubeja joen varsilla. Joenvarsilla oli sadoittain soudettavia kondolia, mutta näin vain yhden kondolin käytössä.
King's College


King's College Chapel

Englannissa työntekijöillä työtunteja viikossa on 40 - 45. Ylitöitä joutuu tekemään lähes jokainen niin paljon, että työtuntimäärä saattaa nousta yli 50 tuntiin viikossa. Ylitunneista, illalla tai yöllä tehtävästä työstä ei saa palkanlisää. Kesäloman pituus on noin 24 päivää, johon ei lueta viikonloppuja. Matkapäivärahoja ei myöskään makseta. Suomessa elämme siis lintukodossa euroopan maihin ja muihin maihin verrattuna. Japanissakin työtuntien määrä saattaa nousta yli 50 tuntiin viikossa ja ylitunteja ei tunneta sielläkään työsopimuksissa. Suomessa valitetaan turhaan monista asioista. Itse olen tyytyväinen omaan työpaikkaani Suomessa, sillä olen saanut olla töissä samalla työnantajalla jo 31 vuotta! Palkka ei ole suuri, mutta kohtuullinen. Lisäksi palkka on tullut säännöllisesti. Kaikki lisät on maksettu myös ajallaan. Joku aika sitten työpaikkamme sai kuudennen sijan työtyytyväisyyttä mittaavassa kisassa.

Jesus Park
Asuntojen hinnat ovat suomen hintatasoon verrattuna varsin korkeita. Poikamme perheen asunnon vieressä oli myynnissä kolme asuntoa, joiden hinnat olivat toista miljoonaa puntaa / asunto. Vuokrataso on Helsinkiin verrattuna korkea. Myös kulutustarvikkeet maksavat huomattavasti enemmän kuin täällä Suomessa. Ruokakassi englannissa lienee 30 – 35 % korkeampi Suomen hintatasoon verrattuna. Palkkataso on myös suurinpiirtein saman verran korkeampi. Eduksi voidaan sanoa veroprosentti, joka on huomattavasti suomen tasoa pienempi.

Kaupungin ruokakaupoissa oli varsin pienet valintamahdollisuudet kylmätuotteissa ja salaateissa. Yleensä ottaen Suomen ruokakaupat ovat huomattavasti suurempia verrattuna Cambringessa oleviin kauppoihin. Olihan siellä ainakin yksi kauppakeskus, mutta kaupungissa asuvat työläiset eivät kerkeä sinne työpäivinä. Pubeja kaupungissa oli paljon ja osa niistä oli toiminut 1900-luvun alusta saakka.


Hiihtolomalla emme siis hiihtäneet, mutta helmikuun loppuun mennessä olen hiihtänyt talven aikana tasan 200 kilometriä. Se on vähän, mutta toivotaan hyviä hiihtokelejä vielä maaliskuun ajalle, jotta saisimme hiihtää keväthangilla vielä muutamia kertoja. Helmikuu oli lämmin kuukausi. Kuukauden keskilämpötila oli Ilomantsissa -4,1 astetta celsiusta, normaalisti se on -10 ... -19 asteen välissä. Myös maaliskuu on alkanut lämpimissä merkeissä, joten hiihtokaudesta taitaa tulla yhtä lyhyt kuin edellisenä talvena.
Tämä systeemi pitäisi ottaa käyttöön Suomessa, punaisia päin ei koskaan ajettaisi!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti