Enska Kettunen

Enska Kettunen

perjantai 3. helmikuuta 2017

Spring is progressing

Tammikuun sää oli kuin kuumesairaan ihmisen lämpötila. Välillä oli pakkasta yli -30 astetta ja seuraavina päivinä lämpötila nousi plussan puolelle. Ilomantsin keskilämpötilaksi jäi -8,4 astetta celsiusta ja aiempi lämmin tammikuu oli vuonna 2008, jolloin lämpötila oli -4,8 astetta. Helmikuu oli hiukan samanlainen kuin tammikuu, kuun alussa oli kovia pakkasia ja puolessa välissä mentiin nollan tuntumaan, jopa lämmön puolelle. Auringonpilkkujen määrä on ollut vuodenvaihteen jälkeen matalalla tasolla, sillä auringonpilkkujen määrä on ollut 0 - 60 välillä, keskimäärin alle 30. Vuonna 2016 auringonpilkkuja oli eniten vuoden alussa ja elokuussa (huippuarvo 115). Vuonna 2015 maksimiarvot olivat lähelle 200 ja 2015 lähelle 300. Vuonna 2014 pilkkujen keskiarvo oli lähelle 120. Elämme tällä hetkellä auringonpilkkujen suhteen minimissä. Auringonpilkkujen maksimit tulevat vaihtelevasti 5 - 14 vuoden välein, keskimäärin niitä on eniten 11 vuoden välein. Edelliset maksimit olivat vuosina 2005 ja 2014. Seuraavaa auringonpilkkumaksimia saamme odotella vuoteen 2023 - 2026. Maaliskuu oli normaali, mutta huhtikuussa oli kylmää ja keskilämpötila jäi -0,6 asteeseen, joka on viimeisten 20-vuoden kylmin. 

USA:n presidentinvaalit voitti Donald John Trump ja hänen alkuaskeleet presidenttinä ovat olleet puheenaiheena lähes joka päivä. Venäjän presidentti Vladimir Putin on taas ollut poissa lehtien otsikoista? Saa nähdä, minne maailma on menossa, sillä Trumpin alkumetrit eivät lupaa hyvää. Ensimmäisten viikkojen aikana "Donald" on kerinnyt sotkea Yhdysvaltain suhteet jo kymmeniin maihin ja mediataloihin. Tätä sekaannusta on käytetty hyväksi jo Ukrainassa, jossa taistelut ovat kiihtyneet. Pelkään, että kevään aikana Kiina, Pohjois-Korea tai  Venäjä käyttää hyväksi USA:n sisäistä sekaanusta ja Donald: in uhittelua ja tekee jotakin yllättävää? Lehdissä on spekuloitu usean vuoden ajan Venäjän laajenemispyrkimyksiä, mutta en ymmärrä sitä, koska Venäjä on maailman suurin valtio, mitä se tekisi pienillä mailla? Lisäksi venäjän talous on nousussa, kun öljyn hinta on noussut kymmeniä prosentteja syksyn aikana. Neuvostoaikana tapahtunutta kuuliaisuuta kommunismiin ei nykyaikana minkään valtion kansalaiset tule kunnioittamaan. Olen haaveillut USA:n matkasta, mutta taitaa jäädä haaveeksi, kun "Drumppi" laittaa esteitä maahantulolle! Venäjällä olen käynyt satoja kertoja, ja siellä ei ole esiintynyt viime vuosina ongelmia. Tietenkin rajamuodollisuudet rassaavat joskus ja ruoka-allergioiden takia en saa sieltä itselleni sopivaa ruokaa. Mutta kun toimii, kuin maassa pitää toimia, ongelmia ei ole

Helmikuun alkupuolella uutisoitiin lehdissä, että Venäläisiä joukkoja on kutsuttu sotaharjoituksiin tai palvelukseen ja että rautateille on varattu tuhansia junia lännen suuntaan, Valkovenäjän ja Blatianmaiden läheisyyteen. Onko tämä merkki jostakin vai onko nämä taas niitä valeuutisia? Kun "Vihreät miehet" miehittivät Krimin, olin muutamaa kuukautta aiemmin matkalla Venäjällä ja siellä armeijan joukkoja oli merkittävästi enemmän kuin normaalisti. Mutta aika näyttää, mitä suunnitelmia Putinilla on lännen suhteen. Ongelman ydin lienee siinä, ettemme tiedä heidän aikeista juuri mitään. Tällä hetkellä Euroopassa, kuin muualla on käynnissä vaalit ja sen takia ihmisten mieliä on helppo sotkea valeuutisilla. Näitä valeuutisia on tullut myös täällä Suomessa, kun jotkut lukevat näiden "vihreiden miesten" kirjoituksia somessa ja iltalehdistä ja jotkut menevät mukaan solvaamaan meidän päättäjiä. Mielestäni jotkut aikakausilehdet tekevät "vihreiden miesten" pussiin töitä, kun jatkuvasti tulee lehdissä uutisia, jotka sekoittavat ihmisten mielipiteitä. Tästä esimerkkinä iltalehtien otsikot, joissa moititaan milloin pääministeriä tai muita maamme ministereitä jostakin asiasta. Lähteenä on meidän nykyiset oppositiopuolueiden edustajat tai joskus itäisen naapurimaan "Trollit". 
Tänä talvena hiihtämään päästiin marraskuun lopussa ja helmikuun puolivälissä oli tullut kilometrejä jo lähes 450 kilometriä. Hiihtonautintoani on parantanut "karvapohjasuksien" hankinta viime kevättalvella, sillä nyt pääsen hiihtämään myös lämpiminä päivinä. Perinteisten suksien luistossa on tammikuussa kuitenkin ollut ongelmia, varsinkin lumisateen jälkeen luisto on kadonnut olemattomiin. Syynä on ollut varmaan oma tyhmyys voitelussa, kun olen käyttänyt pikaluistovoiteita, helpottaakseni voitelua ja liian pehmeitä pitovoiteita. Hiihtokelit ovat kuitenkin olleet mahtavia ja ihmisiä on ollut ladulla tavallista enemmän. Hiihtäminen on monipuolista liikuntaa ja sillä saa kuntoilun ohella mielen virkeyttä. Talvella 2016 - 2017 hiihtokausi alkoi marraskuussa ja se päättyi huhtikuun lopussa 2017. Hiihtokilometrejä tuli lähes 800 km, joka sivuttaa 1988 vuoden ennätystäni.
Kevätaurinko lämmittää jo!
Muutamia kuvia Pogostan laturetken maisemista 25. helmikuuta 




Kuva työmatkani varrelta 
Sain vuoden vaihteessa valmiiksi kolmannen Syväri Trilogian kirjani. Siinä kerrotaan kesän ja syksyn 1941 taisteluista Tohmajärveltä aina Kaskanan erämaakylään saakka. Kertomukset olen koonnut eri lähteistä, pääasiassa Jalkaväkirykmentti ysin arkistoista. Kirjani tulee myyntiin ensi kesänä tai syksyllä 2017. Kirjassa on 280 sivua ja se on pehmytkantinen. Olen piirtänyt kaikki kirjan kartat vanhoista karttapohjista ja sivuilta löytyy ennen julkaisemattomia valokuvia.

Loppuksi historiaa vuodesta 1958, liitteenä muutamia valokuvia vanhoista Kotiliesi-lehtien kansikuvista. Ne ovat yksinkertaisia, mutta samalla kauniita. Teksteissä vuoden 1958 eri kuukausien lämpötiloja ja tapahtumia. Muistan jonkin verran sen vuoden tapahtumia, mutta ne muistot ovat aika hataria.
Tammikuu 1958 oli muistini mukaan kylmä. Tammikuun alussa seurailimme kirkkaina tähtiöinä taivaalle, etsien sieltä Neuvostoliiton laukaisemaa Sputnikkia. Sairastuin Aasialaisvirukseen ja samaan tautiin kuoli sinä talvena naapurissa asunut mies ja hänen poikansa. Muistan, kun olin sairaana, oksentelin paljon ja korkean kuumeen takia olin petipotilaana usean viikon ajan. 
Helmikuu 1958 oli Lahdessa hiihdon maailmanmestaruuskisat, joissa Veikko Hakulinen voitti 15 km, Kalevi Hämäläinen 30 km, Paavo Korhonen voitti yhdistetyn kilpailun ja Juhani Kärkinen mäenlaskun. Lunta oli sinä keväänä paljon ja sää suosi Lahden kisoja. Muistelen, että maaliskuun alussa oli suuret lumivallit meidän navetan ympärillä, muita muistoja ei tule helmikuulta mieleeni. Kuun aikana julkaistiin tilasto, jonka mukaan  Suomessa oli vielä 45 000 tuberkuloosia sairastavaa henkilöä. Oma sairauteni toi mieleeni tuberkuloosisairauden, kun yskin silloin yöt ja päivät. 
Keväällä 1958 Suomessa elettiin vielä edellisenä vuonna alkanutta lamakautta ja työttömiä oli ennätysmäisen paljon ja lehdissä mainittii työttömien määräksi yli 100 000 henkeä. Isäni oli sinä keväänä myös työttömänä, mutta sai kevään aikana kunnasta työttömyystöitä. 
 
Maaliskuu 1958 oli kolea kuukausi. Muistan yhden kauniin kevätpäivän, kun pääsin maaliskuussa pitkän sairausajan jälkeen ulos. Silloin näin ensimmäistä kertaa elämässäni keltasirkkuja, joita oli kymmeniä navetan edessä syömässä heinäntähteistä siemeniä. Jälkeenpäin kuulin, että Pirkko Mannolasta tuli sinä keväänä uusi Miss Suomi.
Toukokuu 1958 oli lämmin kuukausi ja helluntaina saimme nauttia jopa helteestä.
Kesäkuun alku oli puolestaan koleaa ja sää pilvinen. Kuun puolivälissä aurinko alkoi kuitenkin paistaa ja sää lämpeni kesäisiin lukemiin.
Heinäkuu 1958 oli myös melkoisen kolea kuukausi ja silloin oli pohjoisessa muutamina öinä hallaa. Heinäkuussa pidettiin eduskuntavaalit ja niiden tulokset eivät miellyttäneet Neuvostoliittoa.
Elokuussa ja syyskuussa oli meidän alueella lämmintä ja syksy oli kaunista aikaa. Muistan perunannostoajan. Veimme perunoita naapurin puolella olevaan kuoppaan. Kun olimme valuttamassa perunoita ränniä pitkin kuoppaan, sieltä tuli ulos musta kykäärme.
Lokakuu 1958 oli lämmin ja vähäsateinen. Silloin näin elämäni ensimmäiset hirvet. Ne tulivat eräänä iltana meidän talon taakse syömään syksyn viimeisiä vihreitä oksia koivuista.
Marraskuu 1958 sää oli lämmintä vuodenaikaan nähden, sillä silloin puhalsivat voimakkaat etelän ja lounaan puoleiset tuulet. Maailmanpoliittisesti syksy oli kuitenkin viileää aikaa Suomen ja Neuvostoliiton suhteissa. Vanhemmat keskustelivat paljon naapurien kanssa maailman tilanteesta ja heistä kuvastui pelko siitä, että Neuvostoliitto voisi hyökätä Suomeen.

Joulukuussa 1958 tuulensuunta kääntyi pohjoiseen ja sää viileni, tuoden mukana runsaita lumisateita ja kuun lopussa myös pakkaset olivat yleisiä. Saimme joulun alla suuren pahvilaatikon, jossa oli meille lapsille vaatteita ja joulunajan ruokia. Se paketti tuli silloin tarpeeseen, sillä isän työttömyys ja pula-aika oli laskenut meidän tulot alhaiselle tasolle. Jouluna oli pakkasta kymmenkunta astetta. Joulupukki tuli jouluaattona, mutta se oli hiukan eri näköinen nykypukkeihin verrattuna. Pukilla oli mustat huovat jalassa, musta turkki väärinpäin päällä ja kulunut, rikkonainen naamari oli nähnyt parhaat päivänsä. Joulupukki toi vähäiset lahjat viljasäkissä. Jouluillan päätteeksi heittäydymme nukkumaan lattialle levitetylle patjalle, jonka sisälle vaihdoimme joulun alla uudet oljet. Patja tuoksui siksi voimakkaasti oljille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti