Enska Kettunen

Enska Kettunen

tiistai 29. joulukuuta 2015

Kuvia susirajalta - Photos of the wolf from the border

 Joulun jälkeen talvi vahvisti otetta. Tammikuu oli todella kylmä kuukausi. Pakkasta oli lähes joka päivä alle - 20 astetta. Kovinta pakkanen oli 6. - 7. tammikuuta ja 15. - 22. tammikuuta, jolloin vuorokauden keskilämpötila oli lähellä -30 astetta ja öisin lämpötila laski alimmillaan -33,8 asteeseen  celsiusta. Tammikuun  keskilämpötilaksi tuli -19,2 astetta?

Kylmiä tammikuita on ollut vuosina 2010 (-17,2 astetta), 2003 (-19. astetta), 1985 (-23,5 astetta) ja vuonna 1966 (-20. astetta). Vuonna 1966 helmikuu oli vielä kylmempi, sillä silloin keskilämpötila oli -24,5 astetta. Pakkasta oli silloin Ilomantsissa pahimmillaan -42 astetta (Lapissa jopa -46 astetta), emme saaneet silloin mopoja käyntiin ja linja-autot jäätyivät kesken ajomatkan. Olimme helmikuussa yhden viikon kotona kovien pakkasten takia. Kuljimme silloin jalkaisin 3-4 kilometrin päässä olevaan kouluun. Muistan erään koulupäivän kun menimme kouluun -35 asteen pakkasessa. Opettajamme haukkui meitä luusereiksi, kun sanoimme, että olimme edellisen päivän poissa pakkasten takia. Edellisenä päivänä lämpötila oli alle -30 astetta. Korjasimme tilanteen seuraavan päivän olemalla poissa koulusta, sillä pakkasta oli yli -30 astetta. 
 Aurinko nousee Ilomantsissa tammikuun alussa vasta kymmenen jälkeen aamulla ja silloin pakkanen on alimmillaan. Kuvan ottohetkellä pakkasta oli -20 astetta. Kameran akku alkoi hyytyä muutaman kuvanoton jälkeen ja kuvaajan varpaat jäätyivät aurinkoa odotellessa.
Järven jäällä tuuli lisää pakkasen purevuutta jopa kymmenellä asteella.
 Auringonnousun aikaan jää ääntelee ja ratisee. Ääni tulee siitä, kun lumeton järvi jäätyy ja pinta laajenee. Jään paksuus oli tammikuun puolivälissä 40 - 50 cm.
 Tammikuussa aurinko ei lämmitä luontoa, mutta kuukauden päästä helmikuussa päivälämpötila on huomattavasti korkeampi kuin yölämpötila. 
Jään halkeama yltää lahden poikki, mutta paksu jää ei pienistä halkeamista heikkene. 
"Pesäkivi" rannalla. Lunta on maassa tammikuussa 2016 ennätyksellisen vähän vain 5 cm, kun sitä normaalisti on 60 - 70 cm. Tammikuun puolessa välissä lunta oli 15 cm. 

 Kettu on kierrellyt yöllä järven rantoja pitkien etsien sopivaa saalista järvellä asuvista jäniksistä
Kylämme ympäristössä liikkuva naarassusi ulvoi yöllä kauniisti. Osa ihmisistä haluaa nähdä suden kuolleena, mutta minusta susia saa olla tietty määrä luonnossa. Kylämme ympäristössä liikkuvan suden näin joulupäivänä, lähellä kuuksenvaaraa. Muutamia päiviä sitten se oli käynyt meidän pihalla. Kävin aamupostin viiden jälkeen ja silloin ei lumessa ollut suden jälkiä. Päivällä huomasin jäljet ja ajattelin, että susi oli aamulla varmaan seurannut minua postireissun aikana.  
Olen tavannut suden luonnossa muutamia kertoja. Erään kerran kohtasimme metsässä, kaukana asutuksesta. Susi tuli yllättäin mäen takaa noin viiden metrin päähän. Katsoimme hetken toisiamme ja yhtäkkiä susi oli kadonnut ääntä päästämättä. Toisen kerran se seurasi minua kymmenen metrin päässä uteliaana ja kuljimme varmaan puolisen kilometriä peräkkäin.   
 Autio rakennus on kylmillään ja sen ikkunoissa on jääkukkia
 Museoaitta kylän vaaran päällä
Kaikkien pyhien tsasouna on kopio Suojärven Hautavaaran tsasounasta
Erään kävelyreissun aikana tienvarren puussa istui Varpuspöllö (Glaucidium passerinum). Harmitti kovasti, kun ei sattunut parempaa kameraa mukaan!

Epilogi 2015

Vuosi on päättynyt ja nyt on tilinpäätöksen aika.
Sääolojen suhteen vuosi oli normaalivuosiin verrattuna lämmin. Ilomantsissa vuoden keskilämpötila oli omien mittausten perusteella 3,98 astetta celsiusta. Keskiarvo 2 000 luvulla on 2,83 astetta. Keskiarvo 1950-luvulta lähtien on 2,56 astetta celsiusta. Kuluneen vuoden 3,98 astetta ei ole hyvin paljon poikkeusta aiempiin ennätysvuosiin. Mainitakoon muutamat vuodet, jolloin vuoden keskilämpötila oli myös korkea; 
2005 keskiarvo oli 4,1 astetta celsiusta
2000 keskiarvo oli 3,9 astetta celsiusta
1989 keskiarvo oli 4,0 astetta celsiusta
1974 keskiarvo oli 3,9 astetta celsiusta
Kylmimmät  ovat olleet  seuraavat vuodet:
2010 1,1 astetta celsiusta
1987 1,1 astetta celsiusta
1985 0,6 astetta celsiusta
1966 0,1 astetta celsiusta
1956 0,9 astetta celsiusta
1955 0,6 astetta celsiusta

Ennen minun aikaani kylmiä vuosia olivat 1915, 1940, 1941 ja 1942
Ennen minun aikaani lämpimiä vuosia olivat 1938 ja 1949

Kuluneena vuotena kesä ja syksy olivat sateisia ja syksyllä tuuli oli kovaa. 
Lumentuloa olemme saaneet odottaa hartaasti ja vuoden viimeisenä päivänä sitä on Ilomantsissa 3 - 5 cm. 

Uudenvuoden aattona kävelimme metsässä ja eksyin pitkästä aikaa. Yleensä suuntavaisto on toiminut hyvin. Toisen matkapuhelimen GPS paikannin ei toiminut ja hämärä pääsi yllättämään kävelijät. Onneksi toisessa matkapuhelimessa GPS paikannin toimi ja pääsimme ihmisten ilmoille ennen pimeän tuloa. Kuvassa Riihijoki.

Vuoden aikana pakolaisia saapui maahamme ennätysmäärän eli yli 30 000 henkeä, joka on kuusi kertaa enemmän normaalivuosiin verrattuna. Ennustin syksyllä, että pakolaisista tulee ongelmia Suomessa, koska he tulevat eri kulttuureista. Näinhän siinä kävi. Lehdissä ja tiedotusvälineissä on ilmoitettu, kuinka nämä uudet pakolaiset ovat mellakoineet, ahdistelleet alaikäisiä ja vanhempia naisia ja osa maamme vakinaisista on joutunut raiskatuksi. Osa pakolaisista, varsinkin Venäjän rajan takaa tulevat, ovat ns. elintasopakolaisia, jotka ovat asuneet Venäjällä jo vuosia. Nyt kun maassa on talousongelmia, pakolaiset lähtevät etsimään parempaa elämää länteen. He eivät ole pakolaisia, eivätkä tule saamaan pakolaisstatusta. Heidät palautetaan takaisin Venäjälle tai lähtömaahan.
Suomeen on syntynyt pakolaisia vastustavia ryhmiä esimerkiksi Odinin soturit ryhmittymä. Tammikuussa he aloittivat ns. katupartioinnit ja tavoitteena heillä lienee pelotella pakolaisia palaamaan takaisin lähtömaahansa. Näihin ryhmiin liittyy yleensä henkilöt, joilla ei elämässä mene hyvin eli pääosa on laitapuolen kulkijoita, kuten aiemmin oli Skini piireissä. Tunsin aiemmin monia ns. Skinejä ja muistelen, etteivät he olleet älyllä pilattuja. Lihaksia heillä saattaa olla paksujen mustien takkien alla, mutta muuta sieltä ei juuri löydy.   
Öljyn hinta on alhaisimmalla tasolla vuosikymmeniin ja se näkyy mm. Venäjän ja muiden öljyä tuottavien maiden taloudessa. Venäjälle asetetut pakotteet vaikuttavat negatiivisesti myös Suomen talouteen ja sen olemme huomanneet irtisanomisten lisääntyessä ja myös omassa palkkapussissa.
Käyn venäjällä lähes viikoittain kun  rublan kurssi on pudonnut vuoden aikana puoleen vuotta aiemmasta. Saan rahoillani siis lähes puolet enemmän verrattuna vuoteen 2014. Tammikuun puolessa välissä yhdellä eurolla sai 83 ruplaa ja taitaa kuun lopussa saada jo 100 ruplaa. Rupla heikkenee raaka-öljyn hinnan halpenemisesta ja myös pakotteet vaikuttavat heikkenemiseen omalta osalta. 

Venäjän rajalla joulukuussa aloitettiin sakottaa suomalaisia puuttuvasta rajavyöhykeluvasta, jos pysähtyi tien vieressä oleviin kauppoihin. Itse en ole saanut sakkoja, enkä tiedä kuinka moni on niitä saanut ja missä sakot on annettu. Siis asia on hyvin epäselvä. Olen ymmärtänyt, että sakotettuja oli muutamia henkilöitä. Rajan takaa käydessä pitää aina varautua mitä eriskummallisimpiin käytänteihin ja kun olen käynyt siellä jo parikymmentä vuotta, siihen on pitänyt tottua. Eletään maassa maan tavalla! 
Olen käynyt Venäjällä jo yli kaksikymmentä vuotta ja minulla ei ole ollut suuria ongelmia. Yleensä Venäläiset ovat olleet ystävällisiä, joten tulen jatkamaan siellä matkustelua. Tavoitteena olisi tänä vuonna käydä Vienan Karjalassa ja ehkä Viipurissa. Matkustelu riippuu tietenkin venäjän turvallisuustilanteesta. Jos rupla heikkenee edelleen ja ihmisten eläminen käy rajan takana vaikeaksi, pitää harkita matkustamista.
Minulla on kaksi syytä, joiden vuoksi käyn rajan takana venäjällä. Yksi on se, että haluan tutustua omien sukulaisteni ja Suomalaisten asuttamiin paikkoihin ja toinen on kaupankäynti. Ajan joka viikko yli 1 000 km työmatka-ajoa, joten polttoainetta kuluu paljon ja valtio hyvittää liian vähän tytömatkoista. Venäjältä saa halpaa polttoainetta ja vuoden aikana säästän puolentoista kuukauden palkan polttoaineissa. Toisaalta gluteenittomat jauhot ovat murto-osa Suomalaisista hinnoista. Tupakkaa ja viinaa en osta, vaikka ne ovat halpoja. En käytä niitä itse, enkä kuljeta niitä toisille.
Ihmettelen sitä tapaa, millä venäjän viranomaiset saavat pidettyä kansalaiset kurissa, vaikka siellä elintaso on tipahtanut monilla ihmisillä alle puoleen viime kevään takaisesta tilanteesta. Olen ymmärtänyt ihmisten puheesta, että karjalan alueella on ollut ongelmia tulojen riittävyydestä. Stalinin aikana omia mielipiteitä ilmaiseet ihmiset siirrettiin Siperiaa tai vankileireille. Mutta ihmettelen miten ihmisten hallitseminen onnistuu nykyaikana niin hyvin, ettei mellakoita tai muita ongelmia esiinny Venäjällä. Siitä olisi varmaan hyvä ottaa oppia myös Suomeen! 
Suomessa oppositio uhkaa yleislakolla, jos tulotasoa nipistetään muutamalla prosentilla. Nykyään sosiaalidemokraatit, vihreät ja vasemmistoliitto ovat oppositiossa ja he eivät halua ymmärtää, tai ovat ymmärtämättömiä, että maamme talous on kurjassa kunnossa juuri heidän aiempien virheiden takia. He syyttävät siitä nykyisiä hallituspuolueita, vaikka heidän valtakaudella tehtiin paljon velkaa, paljon virheellisiä päätöksiä ja jotka nyt ovat tulleet maksuun. Ammattiliitot on miehitetty sosiaalidemokraateilla ja poliitikot käyttävät nyt heitä hallituksen päätösten voimaantulon estäjinä. Mielettömän hölmöä toimintaa! 
Tasavallan presidentti ilmaisi uudenvuoden puheessa asian hienotunteisemmin, mutta tarkoitti varmaan samaa asiaa, eli saavutetuista eduista on joskus hyvä luopua. Silloin maamme talous alkaisi nousta ja kokonaisvaltainen hyvinvointi pääsisi kasvamaan koko kansan hyväksi. 
En ole äänestänyt enkä tule äänestämään nykyisiä oppositiossa olevia, ja kovaan ääneen suomen hallitusta vastustavia puolueita, vaikka en itse ole minkään puolueen kannattaja. 
Tulee mieleen neuvostoliiton aikakauden politiikka. Silloin prsedentti Kekkonen ja sosiaalidemokraatit käyttivät mielivaltaista politiikkaa oman maan kansalaisia vastaan. Samoja elementtäjä, joskin miedommassa muodossa, on nykyaikana sosiaalidemokraattisen puolueen, vasemmiston ja vihreiden puoluejohtajilla. Saavutetuista eduista ei haluta luopua, vaikka kansa joutuisi kärsimään! Nykydemarit käyttävät AY-väkeä omien intressien saavuttamiseen.

Toivotan nykyiselle hallitukselle onnea ja menestystä uuteen ja haasteelliseen vuoteen.  
Syyrian sota ja isis ovat puhuttaneet meitä pakolaisten muodossa ja myös inhimillisen katastrofin vuoksi. Ihmettelen miten päättämättömiä ovat valtioiden johtajat?

Miten yksi rosvojoukko saa mellastaa lähi-idässä miten haluaa? 

Syynä varmaan on asianomaisten maiden piittaamattomuus oman maan kansalaisten hyvinvoinnista,
Syitä varmaan on monia muitakin, mutta jos kansalaisten hyvinvoinnista huolehditaan, niin ihmiset ovat tyytyväisempiä ja isisin kaltaisten rosvojoukkojen toiminnalle ei ole edellytyksiä.
Mutta jos mennyttä vuotta katsotaan näin jälkeenpäin, niin ei se vuosi ihan putkeen mennyt!
Hyvää ja parempaa uutta vuotta 2016!

Toivon, että maailman, Euroopan ja Suomen taloustaantuma loppuu, että kaikilla ihmisillä olisi töitä ja että kaikki tulisivat toimeen omalla työllä ansaitulla rahalla, että saisimme rauhan niin Syyriaan kuin muihin sotaa käyviin maihin, että maailma olisi parempi paikka meille kaikille ja että saisimme viettää terveitä elämänpäiviä. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti