Enska Kettunen

Enska Kettunen

lauantai 30. toukokuuta 2015

Kesävaellukset - summer hikes

Kesäloman aluksi tein testivaelluksen kotimaisemissa. Vaelsin noin kymmenen kilometrin maastovaelluksen toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Matkaan meni aikaa kaksi tuntia ja alla on muutamia kuvia matkani varrelta.


Tetrijärven kyltti
Iso Kuikkalampi
Kapteeni Koslovin hautapaikka
Särkkäjärvi
Särkkäjärven vesi on puhdasta ja kirkasta
Joutenjärvi
Keltasilmä
Keltasilmän silta ja laavu

Metsänvartija Hämäläisen mökki ja saunaranta

Metsänvartija Hämäläisen vanha mökki ja saunarakennus

Metsälampi
Putkela-Petkeljärvi vaellusreitti
 Lammen vesi on kirkasta ja metsän vihreys muuttaa veden vihreän väriseksi

 Lokki vahtii puussa. Jos matkailija lähestyy pesää, alkaa lokin pommituslennot eli "paskasota"

 
Kesäkuussa lähdimme Lappiin vaeltamaan. Kuvia vaelluksestamme löytyy tämän tekstin alta. Ensimmäisenä päivänä vaelsimme Kiilopään tunturikeskuksesta Kiilopään huipun kautta reittiä Niilanpää-Rautupää- Rautuvanka ja taukopaikkana Rautulammen päivätupa. Päivätuvalle saapuessa alkoi sataa räntää ja pidimme tuvalla taukoa niin kauan, kunnes räntäsade loppui. Rautulammelta lähdimme vaeltamaan eteenpäin iltapäivän tunteina.  

Suunniteltu vaellusreitti Koilliskairassa.
 Kiilopäältä lähdimme tunturiin.
 Kiilopään huipulla
 Vaeltajat tunturissa ensimmäisenä päivänä

 Rakkakiviosuus

Tunturissa oli lunta ja jäätä Rautupään ja Niilanpään välisessä kanjonissa

 Nattastuntunturit
 Rautulammen päivätupa

Rautulampi tunturien kätkössä
Rautulammelta lähdön jälkeen vaelsimme muutaman kilometrin auringonpaisteessa, kunnes sade yllätti meidät ja joudumme etsimään rinkasta sadeviitat päälle. Polku kierteli Rautuojan rantoja ja joki näytti meille parhaimmat puolensa, kuten kuvissa näkyy! Sadeviitat päällä kävely aiheutti meille pienen ongelman, valitsimme väärän reitin ja menimme 3 - 4 kilometriä harhaan oikealta reitiltä.Alla videot Rautuojan maastostaHuomasin suunnistusviheen, kun olimme Suomujokivarressa, josta Suomujokivartta pitkin lähdimme vaeltamaan Lankojärven varaustupaa kohti.
Suomujoki 
 Lankojärven varaus ja autiotupa
Meidän piti käydä Porttikoskella, mutta kun kengät kipeyttivät jalat ja varpaat, jäimme yöksi varaustupaan. Varaustuvassa näin ensimmäiset ja ainoat hyttyset koko matkan aikana. Teimme tuhdin aterian ja nukuimme huonosti aamu kolmeen saakka.
Aamulla kolmen aikaan otin valokuvia Lankojärvestä. Vieressä lauloivat pikkulinnut. Alla on  pieni videonpätkä lankojärven aamusta. 
Paluumatkalle lähdimme noin 3.40 aamulla. Kun olimme vaeltaneet noi kaksi tuntia meille sattui kömmähdys. Meidän piti jatkaa Tautuojan vartta aina Rautalammille saakka, mutta sostakin syystä eksyimme ja lähdimme vaeltamaan pohjoisen suuntaa virtaavan lasuojan vartta pitkin. Ihmettelimme kun polut olivat hävinneet ja puron varren tunturimaasto oli tuntematonta. Havaitsin virheeni ja arvelin meidän olevan menossa Inarin suuntaan Lankopään tunturille. Menimme laskuojan taakse ja aloimme kiertää kohti Kutturapäätä tunturikoivikossa. Lopulta paikansin kameran GPS-laitteella paikkani ja lähdimme takaisin Rautuojan suuntaan. Rautuojan vartta pitkin menimme Rautulammen kämpälle, jossa kaksi nuorta tyttöä oli nukkumassa. Keittelimme kahvit ja ruoat, mutta tytöt eivät heränneet koko aikana. Lähdimme jatkamaan matkaa Raututunturin ja Niilanpään kautta Kohti Kiilopäätä. Vaellukselle tuli piituutta hieman vajaat 50 kilometriä. Ensimmäiset vaellukset tein Kiilopäällä noin 40 vuotta aiemmin, eli tämä oli eräänlainen juhlavuosivaellus. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti