Enska Kettunen

Enska Kettunen

keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Joulun aika – Chrismast season

Pitkä ja pimeä syksy on takana, nyt olemme jo viettämässä joulua. Joulun ajaksi palkkatyö jää syrjään, saamme viettää joulua perheen kanssa yhdessä.  Joulun aaton aattona oli viimeinen työpäiväni, joten joulun valmistelu jäi minun osalta vähälle.  Aaton aaton iltana toimme sisään joulukuusen, jonka koristelimme joulukoristeilla ja kynttilöillä.
Jouluaaton aamuna oli ulkona kova pakkanen, lämpömittari näytti alle – 20 celsiuksen pakkaslukemia.  Kävin päivän lehden aamuvarhain tähtitaivasta katsellen. Syksyn aikana iho ei ollut tottunut pakkasilmaan, joten pakkanen tuntui kasvoissa pistävänä kipuna. Syksy oli ollut jouluviikolle saakka lauha ja jouluksi saapunut pakkaskausi on antanut koko Suomeen lumisen ja talvisen vaipan. Tänään aattona päivä alkaa pidentyä ja kevään edetessä päivän pituus kasvaa päivä päivältä.  
Jouluaattona oli ulkona kova pakkanen
Talvipäivän seisaus Tetrijärvellä
Jouluaatto jatkui sankarihautausmaalla, jossa Ilomantsin Lionsklubien veljien ja leidien kanssa loimme lumet pois hautausmaan poluilta ja hautamuistomerkeiltä. Sytytimme jokaiselle 390 sankarihaudalle muistokynttilän. Sankarivainajat ovat antaneet henkensä talvi- tai jatkosodan taisteluissa maamme itsenäisyyden ja vapauden puolesta. Sankarihautausmaalle on haudattuna setäni Väinö Kettunen, joka kaatui huhtikuussa 1942 venäläisen tarkka-ampujan luodista saamiin vammoihin Syvärin takana Ostan Simanovassa.
Sankarihaudalla on käynnissä lumityöt ja kynttilöiden sytytys

Vanha tsasouna on lumen peittämien hankien takana odottamassa uutta kevättä 
Iltapäivällä alkoi jouluaaton hartaushetki kirkossa, jossa lapset esittivät joulukuvaelman Jeesus-lapsen syntymästä.  Hartaushetken jälkeen kävimme hautausmaalla, jossa sytytimme edesmenneitten läheistemme haudoille muistokynttilät. Ulkona oli kova pakkanen, joten haudoilla käytiin vain nopeasti sytyttämässä kynttilät ja nopeasti palattiin takaisin autoon. 
Ilomantsin ortodoksinen kirkko
Ilomantsin ev.lut kirkko

Ilomantsin ev.lut hautausmaa
Illalla kotona söimme jouluaterian. Jouluaaton tapahtumat olivat tapahtuneet samalla tavalla kuin aiempina jouluina. Jouluateriaan kuuluivat kinkun lisäksi, porkkana- ja lanttulaatikko, perunat, karjalanpiirakat, karjalanpaisti ja muut joulunajan lisukkeet.

Hyvää joulua ja armorikasta uutta vuotta 2015 kaikille ystäville, tutuille ja kylänmiehille!  
Talitiainen

Punatulkku





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti