Enska Kettunen

Enska Kettunen

perjantai 1. elokuuta 2014

Tallinnan reissu – Taliinna retk - Tallinn trip

Kesäloman viimeisen viikon aikana pistäydyimme Tallinnassa ja Helsingissä. Ilma oli kaunis koko reissun aikana. Menimme iltalaivalla Helsingistä Tallinnaan ja yövyimme laivalla. Aamulla aikaisin lähdimme kaupungille ja kävimme aluksi aamupalalla Viru hotellissa. Hinta oli hiukan Suomen hotelleja kalliimpi, noin 13 €/hlö. Aamupalan jälkeen lähdimme kävelemään vanhaan lentosatamaan, joka sijaitsi vajaan kahden kilometrin päässä meren rannalla. Museo oli rakennettu vuosina 1917- 18 vesilentokoneiden huoltoa varten rakennettuihin halleihin. Venäjänvallan aikana pahoin rapistunut lentohalli on kunnostettu Euro-alueen rahoilla uuden veroiseksi.
 Lennusadam museo
 Lempit sukellusvene 
Sukellusveneen torpedoputket
Museo kokonaisuudessaan yllätti ja suosittelen sitä kaikenikäisille matkailijoille. Sisältä löytyy vanha virolais-venäläinen Lempit niminen sukellusvene, jonka sisällä käydessä saa hyvän kokemuksen sukellusvenemiehistön työtiloihin ja sukellusveneen rakenteeseen. Lapsille ja lapsenmielisille on museossa paljon näkemistä ja kokemuksia miinoista ja laivojen osista aina merimerkkeihin saakka. Kävin kokeilemassa 1900-luvun alun lentosimulaattoria (vanhan lentokoneen lentäminen on ollut vaativaa puuhaa) ja testasin lentokoneiden ampumista 1940-luvun vanhalla konetykillä, joka oli muutettu simulaattoriksi. Museossa vierähti aikaa reilu tunti, mutta aikaa olisi saanut olla hiukan enemmän.
Museon ulkopuolella meren rannalla tutustuimme vanhaan höyrykäyttöiseen jäänsärkijään, joka oli ollut joskus suomalaisten omistuksessa nimellä Väinämöinen. Laivalta jatkoimme matkaa Viron merenkulkumuseoon, joka sijaitsee Paksussa Margareetassa. Siellä tutustuimme Viron merihistoriaan vuosisatojen saatossa. Koko lysti maksoi kolmelta hengeltä 28 €. Hinta latusuhde oli hyvä!
Sukelluspuku
Museokierroksen aikana nälkä pääsi yllättämään ja nautimme lounaan yhdestä sadoista ravintoloista. Ruoka oli maittavaa, joskin hintataso on noussut vuosien saatossa jopa kalliimmaksi suomen hintatasoa.
Vana Tallinna
Vietin aikaa vanhassa kaupungissa ja pääsin seuraamaan kolmen paikallisen taskuvarkaan työskentelyä iltapäiväruuhkassa. Taskuvarkaat valitsivat ensin uhrin, joka oli kiinnittänyt huomion kadunvarren ravintolan lounaslistaan. Miehet tutkivat vanhuksen taskut ja repun taskut muutamassa sekunnissa ja hän ei huomannut tarkastusta lainkaan. Puutuin tilanteeseen menemällä miehiä kohti, aikoen ottaa valokuvia miesten puuhista. Kun miehet huomasivat aikeeni, he lähtivät juoksemaan minua kohti katsoen vihaisesti varkausyrityksen häiritsijää. Yksi veijareista alkoi kuvata minua pienellä kameralla, luultavasti tulevaa arkistointia varten?  Myöhemmin miehet saivat saalista joltakin huolimattomalta turistilta ja jakoivat varastetun lompakon sisältöä McDonaldsin etupihalla, vanhan kaupungin porteilla Viru nimisellä kadulla.

Vuosia aiemmin olin Tallinnassa ostoksilla ja minulle tehtiin samanlainen "tarkastus" kolmen miehen toimesta. Kaksi miehistä kiinnitti huomioni muuanne, kolmas varas kopeloi taskuni nopeasti ja aikaa siihen kului noin 2 - 3 sekuntia. Olin kuitenkin varautunut varkaisiin sijoittamalla kukkarot ja passin piilolokeroihin, joten varkaiden yritys epäonnistui sillä kertaa.

Yleensä varaskolmikko työskentelee siten, että taskujen tyhjentäjä on joukon nopein pakenija, muut toimivat avustajina. Avustajille ei tule mitään sanktioita, vaikka he jäisivät kiinni tekopaikalla. Reppu tai laukku lähtee varastettavan selästä sekunnissa ja muutaman sekunnin kuluessa varas on kadonnut näköpiiristäsi. Pidä mukana matkoilla reppua, jossa on lantiovyö ja ylävyö. Nämä lisähihnat hidastavat tai estävät varkaiden toimintaa. Lompakko ja passi kannattaa sijoittaa vaatteiden sisälle siten, että ne ovat vetoketjullisessa taskussa tai kaulakukkarossa. Itse reissaan paljon itärajan takana, jossa oppii olemaan varovainen kaikissa tilanteissa.
Varokaa taskuvarkaita Tallinnan kaduilla ruuhka-aikana kävellessä!
Palasimme illan aikana takaisin laivalla Helsinkiin, jossa yövyimme paikallisessa Sokos-hotellissa. Aamulla kävimme katsomassa Kauppatorin elämää ja totesin Helsingin keskustan olevan täynnä vanhoja kauniita rakennuksia, jopa kauniimpi kuin Tallinnan vanhan kaupungin talot. Mieleeni palautui sanonta ” Oma maa mansikka, muu maa mustikka”. Päivä kului iltaan saakka ajaessamme pääkaupungista itä-suomeen 500 kilometrin matkan kauniissa auringonpaisteessa. Kesäloma on nyt lopussa ja työt alkavat elokuun alussa. Mukava palata töihin kauniin ja lämpimän kesän jälkeen! 
 Helsingin kauppatori
Helsingin keskustan puistoaluetta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti