Enska Kettunen

Enska Kettunen

tiistai 3. kesäkuuta 2014

Kesälomalla Suomessa ja ulkomailla - Summer vacation in Finland and abroad

Kesäloman alussa pesin kahden perheen matot. Matonpesu onnistuu kätevästi liuottamalla mattoja muutaman tunnin ajan pesuainetta sisältävässä vedessä. Liuotuksen jälkeen matot levitetään esimerkiksi maahan asetetun pressun päälle ja pestään painepesurilla. Lopuksi matot nostetaan kuivatustelineille muutaman päivän ajaksi kuivamaan. Kun matot ovat kuivia, kannattaa ne vielä imuroida kunnolla ennen käyttöönottoa.
Lauta-aitaan kului 1500 metriä lautaa, 100 litraa kyllästysainetta ja maalia sekä 130 h työtä etc.
Kesän alussa pystytimme tyttären tontille lauta-aidan, jonka elementit valmistin edellisenä kesänä. Työaikaa kului suunnattomasti, kun kaadoin puut omasta metsästä, sahasin laudoiksi, kuivatin laudat ja kokoamivaiheessa kyllästin laudat kahdella homeenestosuojalla ja maalilla.
Kesäkuun aamu Särkkäjärvellä
Ruoho kasvoi alkukesän aikana innokkaasti, joten sen leikkaamista riitti jokaisena viikkona. Nuorempi poika muutti "maalle" ja kävimme talkoilla maalaamassa "uuden" vuokra-asunnon seiniä Joensuussa. Entinen asukas oli tykästynyt erikoisiin väreihin, vihreään ja violettiin. Näitä värejä tapaa hyvin yleisesti Venäjän Karjalassa.
Metsänpolttoa Lieksassa 2. - 3.6.2014
Yhden illan ja yön aikana poltimme metsää Lieksan takamailla. Olemme Leijonaveljien kanssa "kulottaneet / polttaneet" metsiä lähes viisitoista vuotta eripuolilla Pohjois-Karjalaa. Kulotuksesta saamamme rahat lahjoitamme seuraavan talven aikana mm. sotaveteraaneille, vanhuksille ja nuorisotyöhön.
Metsä sytytetään palamaan kaasupolttimen avulla
Kesäkuun alussa kävimme Lontoossa ja Cambringessa. Lontoossa olen käynyt aiemmin kahdesti, mutta nyt oli enemmän aikaa tutustua Lontoon nähtävyyksiin. Kävimme viidessä eri museossa (kaikissa ilmainen sisäänpääsy), tutustuimme Lontoon nähtävyyksiin jalkaisin, metrolla, bussilla ja jokilaivalla. Bussilla kulkeminen on hidasta ruuhkien vuoksi ja sen vuoksi metro on nopein tapa siirtyä paikasta toiseen. Mielestäni kaikki on kalliimpaa Englannissa verrattuna Suomen hintatasoon. Ohessa muutamia esimerkkihintoja matkamme ajalta; Kiertoajelu bussilla ja jokilaivalla maksoi 29 puntaa/henkilö, päivän metrolippu maksoi 4,70 puntaa hengeltä, päivällinen juomineen noin 20 puntaa, suodatinkahvi 2,70 puntaa ja edestakainen junalippu Lontoosta Cambringeen maksoi 16 puntaa hengeltä. Matkan aikana kävimme junalla poikamme perheen luona Cambridgessä, joka on 100 000 asukkaan kaunis kaupunki. Siellä opiskelee noin 20 000 opiskelijaa. Kaiken kaikkiaan matka onnistui hyvin, sää suosi matkan aikana, sillä vain yhden aamupäivän aikana sateli vettä.  

Alla kuvia Lontoon reissulta.
Matkalaiset Trafalgar Sguare aukiolla
Metrossa ruuhka-aikana oli tarjolla vain seisomapaikkoja
Parlamenttitalo ja Big Ben
The British MuseumNatural History Museum


Science Museum


Victoria and Albert Museum
National Portraid Callery

Maisemakuvia Lontoosta
Swissre tornitalo Lontoossa
The Shart tornitalo Lontoossa
Tower of London
Tower Bridge
London Eye
Kuningashuoneen ja kuningattaren henkivartiokaartin ratsurykmentti marssilla 7.6.2014
Hamleys tavaratalossa oli paljon asiakkaita
Harrods tavaratalo oli myös täynnä asiakkaita
London Kings Gross asema
ST Pancras hotelli ja rautatieasema Kings Gross aseman vieressä
Centre Point Tower maamerkkinä Lontoon keskustassa
Bussipysäkki - Green Park Station Loonnd
Henry Irving, Actor
William Shakespearen patsas Leisisterillä
Jokiristeily Thames-joella. Vasemalla näkyy St Paul's Cathedral 

Yhden päivän aamupala, lounas ja päivällinen Lontoossa 
Yksinkertainen ja mannermainen aamiainen hotellissa
Lounaan sai valmistaa itse kuuman kiven päällä  Leicesterillä sijainneessa ravintolassa
Päivällinen yhdessä monista Leicesterin ravintoloista

Cambridge
King's College, Cambridge
Puistoalue Cambringen keskustassa
Cambridge keskusaukio
Cambridgen keskustan asuntoalue

Aamuvaellus luonnonpuistoon
Lähdin aamulla aikaisin patikoimaan tuttua polkua kohti erämaalampea. Aurinko paistaa ja ilma on tyyni. Yön jälkeen ilma tuntuu viileältä, vaikka lämpöä on toistakymmentä astetta. Alkumatkasta käki kukkuu monta minuuttia yhteen soittoon ja peippo livertää polun vieressä kasvavan koivun latvassa. 
Kuvassa keskellä majava ui rantaan päin
Käveltyäni parikilometriä laskeudun tutun lammen rantaan. Lammen pinta on peilityyni, mutta hetken päästä lähelläni kuuluu voimakas mulahdus vedestä. Katson mulahduksen suuntaan ja luulen nähneeni valtavan hauen hyppäävän lammessa. Pian kuitenkin huomaan erehtyneeni, sillä kanadanmajava ui lammen pinnalla. 
Majava yrittää karkoittaa häiritsijää läpsyttämällä häntäänsä noin kerran minuutissa
Majava kääntyy takaisin ja ui minua kohti lämäyttäen häntäänsä veteen. Muutaman kymmenen metrin päästä sama toistuu. Katselen rannalta majavan mekastusta ja arvaan, että se haluaa minun lähtevän pois lammen rannalta. Katselen ympärilleni ja havaitsen majavan pesän noin 80 metrin päästä lammen toisella rannalla. Pesäänsä puolustava majava saattaa olla vaarallinen, sillä esimerkiksi Venäjällä majava on tappanut miehen, joka kuvasi majavaa pesäpaikan lähellä. Päätän palata takaisin rannan tuntumassa olevalle polulle ja jatkan matkaani eteenpäin.
Majavan uhkaava käyttäytyminen kesti noin kaksikymmentä minuuttia
Kuljen polkua eteenpäin muutamia kilometrejä. Kävellessä erään lammen rantaa havaitsen kuikan kalastavan lammella. Saavun tutulle laavulle, jossa lepäilen muutamia minuutteja. Lammella uinut kuikka saapuu rantaan katsomaan kalastusta häirinnyttä kulkijaa. Havaittuaan minut kuikka palaa lammelle. Jatkan pian matkaani kohti luonnonpuistoa.
Video majavan käyttäytymisestä erämaalammella
Saavun luonnonpuistoon, jossa jatkan matkaani vielä jonkin aikaa. Kuulen edessäni kaukaa ihmisten ääniä. Olin unohtanut juomapulloni ja eväät autolleni, joten päätän palata takaisin autolleni. 
Retkeilypolku
Paluumatkalla jano alkaa vaivata ja olo tuntuu tukkoiselta. Noukin maasta mustikanraakileita, joista saan lisää voimia paluumatkalle. Autolle päästyäni lasken vaellusmatkan pituutta ja saan lukemaksi noin 12 kilometriä. Juhannuksen jälkeen tavoitteeksi olen asettanut kävellä Hetta-Pallas reitillä huomattavasti pidemmän matkan. Yöpymisen olen ajatellut tapahtuvan autiotuvissa. Saa nähdä miten vaellus onnistuu näin huonolla peruskunnolla! 
Erämaalammen rannalla kesäkuussa 2014
Laavu

Juhannuksen sää ei hellinnyt kesälomalaisia Suomessa
Kesäkuun alku alkoi lupaavasti, näytti siltä, että meille on tulossa taas lämmin kesä. Kesäkuun toisen viikon aikana alkoi sadekausi, jota on jatkunut juhannukseen saakka. Yölämpötilat ovat moninpaikoin olleet miinuksella, päivälämpötila on vaivoin noussut kymmenen asteen tuntumaan. Muistan kylmistä ja sateisista kesistä vuodet 1962, 1981, 1982 ja 1993. Kesäkuun 10. päivä vuonna 1982 satoi lunta maahan 10 senttiä. Silloin kesäkuun keskilämpötila jäi 10 asteeseen, kuten näyttää jäävän tämän vuoden kesäkuussa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti