Enska Kettunen

Enska Kettunen

perjantai 31. tammikuuta 2014

Heleätä helmikuuta! Melodious February

Elämme nyt keskitalven aikaa. Tammikuu oli Suomen eteläosissa harvinaisen vähäluminen. Yhtä vähän oli lunta tammikuussa vuonna 1973. Sinä talvena ennen joulua, itsenäisyyspäivän jälkeen alkanut lämmin kausi jatkui tammikuun puoleen väliin saakka ja lunta oli silloin yhtä vähän kuin kuluvana vuotena. Lämpötilojen suhteen tammikuu oli normaali. Ilomantsissa keskilämpötila oli tammikuussa - 12,8 astetta celsiusta. Välillä tuntui, että tänä vuonna tammikuu olisi ollut normaalia kylmempi. Tilastoni mukaan kylmin tammikuu oli tällä vuosikymmenellä vuonna 2010, jolloin keskilämpötila oli - 17,6 astetta celsiusta. Keskimäärin tammikuussa on pakkasta - 11 astetta celciusta. Nyt kun kirjoitan tätä juttua, ulkona on kirkas tähtitaivas. Pakkasta on - 20 astetta celsiusta. Tuuli on nousemassa ja huomenna on luvassa lumisadetta.
Tammikuussa ja helmikuussa ovat ns. härkäviikot tai selkäviikot. Ajanjakso alkaa loppiaisesta ja jatkuu laskiaiseen saakka. Tänä vuonna laskiaistiistai on 4.3.2014. Nimitys härkäviikot tulee siitä, että ennen vanhaan härkäviikoilla tehtiin pitkä työrupeama ilman juhlapäiviä. Länsi-Suomessa metsätöissä käytettiin hevosten ohella myös härkiä, josta nimitys. Selkäviikot sana tullee pitkästä sydän talven ajanjaksosta ns. talven selästä. Omalla kohdalla töitä on ollut tammikuussa liian paljon ja kalenterissa on runsaasti merkintöjä myös helmikuulle. 
Tammikuu on talven toinen sydän kuu helmikuun kanssa. Helmikuu on monesti vuoden kylmin kuukausi. Tällä vuosikymmenellä vuosina 2011 – 2012 helmikuu oli noin viisi astetta kylmempi kuin saman vuoden tammikuu. Helmikuun nimi tulee pakkaspäivien ja suojasään vuorottelun luomista kauniista jäähelmistä rakennusten räystäillä, puissa ja pensaissa. Kun lumen pinta jäätyy (Hankiaisten aikaan), auringonvalo saa aikaan tuikkivia tähtiä hangen pinnalle. Eilen illalla päivän kallistuessa iltaan, alkoi läheisen joenrannan metsästä kuulua tuttua ääntä "puputusta". Helmipöllön (Aegolius funereus) ääni halkoi pimeää maisemaa. Helmipöllön pesäpönttöjä tein aiempina vuosina läheisiin metsiin, mutta kannan vähentyessä olen jättänyt pesäkolojen (pönttö) tekemisen pois. Pitänee miettiä niiden tekemistä tulevana kesänä. Talitintit (Parus major) ovat myös aloittaneet keväisen konsertin. Talitiaisia on tänä talvena ollut vähän pihoilla. Lämmin talvi on suonut niille ruuan hankkimisen metsistä. 
Helmikuu ja maaliskuu ovat parhaita vuodenaikoja ottaa talvimaisemakuvia. Valot ja värit ovat silloin parhaimmillaan. Aurinkoisina päivinä otan kameran mukaan ja nappaan valokuvia sieltä ja täältä. Vuodessa otan noin 3 500 valokuvaa, pääosa niistä on maisemakuvia. Talviaikana kävelen tai hiihtelen metsissä, erämaissa ja järvillä. Työelämä on nykyaikana henkisesti raskasta. Vaeltaminen erämaassa rauhoittaa mieltä.  
Ennen vanhaan odoteltiin kevättalven ensimmäistä suojasäätä. Siitä 200 päivää eteenpäin oli laskennallinen viljanpuintiaika. Sen mukaan määriteltiin otollinen viljakasvien kylvöaika. Nykyään sään ennustaminen on teknisempää ja maatalous koneellistettua. Viljan siemenet kylvetään heti, kun se on mahdollista. Satoennusteet tehdään kesän kuluessa. 
Helmikuu on paras kuukausi nauttia talvesta. Yöt ovat kylmiä ja päivällä aurinko lämmittää ulkonaliikkujaa. Lunta on maassa eniten helmikuussa. Nyt kannattaa lähteä yksin tai yhdessä kohottamaan yleiskuntoa hiihtämällä. Itse nautin hiihtämisestä paljon. Hiihtämällä koko keho saa liikuntaa ja raikas ilma virkistää työn kuormittamaa ihmiskehoa. 

Tänä vuonna lumen vähyyden ja pakkaskauden vuoksi tammikuussa kertyi hiihtokilometrejä hiukan alle 80 kilometriä. Kokeilin tänään hiihtämistä, mutta voitelu epäonnistui täysin. Lumi tarttui pohjan pitopintaan ja luisto puuttui kokonaan. Vaimo ihmetteli kuntonsa äkillistä huononemista, mutta taisi syynä olla voiteluvirhe. Nyt lunta on luvassa lisää, joten helmikuussa kilometrejä kertynee enemmän. Peikkona väijyy flunssakausi, joka saattaa sotkea hyviä suunnitelmia.  
Kuinka paljon hiihtoharrastus siten maksaa? Ostin edelliset sukset noin kymmenen vuotta siten. Viime talvena ostin uudet sukset ja monot. Ne maksoivat yhteensä 520 euroa. Jos hiihtovälineiden vaihtoväli pysyy entisenä, hintaa harrastukselle tulee noin 50 € /vuosi ja lisäksi suksivoiteita ostan noin 10 eurolla. Hiihtokilometrejä kertyy vuodessa noin 500 - 600 km, joten kilometrihinnaksi tulee 0,1 €. Toivotaan kevään ajaksi hyviä hiihtosäitä meille kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti